//

Шахраї прикрилися назвою відомого херсонського фонду Захист для чорного піару – Без Брехні

Шахраї прикрилися назвою відомого херсонського фонду Захист для чорного піару

4 листопада 2021 року у Фейсбук з’явилась сторінка з назвою «фонд «Захист» (дуже схоже на відому благодійну організацію з Херсона). З цієї сторінки почали публікувати та рекламувати критичні статті про депутата облради від партії мера Херсона Колихаєва. 

Виявилось, що це фейкова сторінка. Навіщо її створили і що з неї вже встигли оприлюднити, розповідаємо.

Фонд «Захист»

Благодійна організація «Фонд громади міста Херсона «Захист» — це відома херсонська благодійна організація, заснована ще у 2003 році групою активістів неурядових організацій та представників місцевого бізнесу, які сповідують принципи соціальної відповідальності. З 2010 року працює на принципах фондів громад. Юридично Благодійна організація «Фонд громади міста Херсон «Захист» починає свою діяльність у 2014 році і з тої пори активно займається розв’язанням найрізноманітніших проблем в Херсоні та області: від допомоги армії до просвітницької роботи з розвитку благодійності та волонтерського руху. Більше можна дізнатись на сайті фонду: https://zahyst.ks.ua/

Громадянська позиція фонду завжди сприймається керівництвом Херсона, на неї звертають увагу, а вплив фонду на життя в Херсоні значущий. Власне, скоріш за все, це стало причиною використання імені фонду.

“Схожа” сторінка та фейковий сайт

Отже, 4 листопада у Фейсбук з’явилась сторінка «Фонд «Захист», хоча справжня благодійна організація Фонд громади міста Херсон “Захист” має сторінку ще з 5 червня 2012 року.

На сторінці з дуже схожою назвою напряму не вказано, що це благодійний фонд громади міста Херсон. Зазначено, що це новини та ЗМІ, але якщо перейти за посиланням з сторінки на сайт цього “фонду” zahust.ks.ua, то легко помітити, що ця адреса  від сайту справжнього фонду відрізняється лише однією літерою: zahUst замість zahYst. Домен з цим іменем було створено майже одночасно зі сторінкою у фейсбуці – 3 листопада 2021 року. 

На сайті розміщено лише скопійований абзац зі сторінки справжнього фонду про історію створення, також вказано поштову адресу справжнього фонду. Там же зазначено, що це Благодійна організація «Фонд громади міста Херсон «Захист». Тобто на сайті шахраї таки видають себе за справжню благодійну організацію.

На кнопці головної сторінки сайту вказано, що організація Захист Херсона (ще одна назва?) покликана викривати правопорушення на Херсонщині.

Більше на сайті  немає жодних статей чи повідомлень. 

 

Навіщо це все робилося

На Фейсбук-сторінці псевдофонду розміщено лише один пост, який містить звинувачення депутата Херсонської облради Альберта Черепахи в пособництві окупантам. Альберт Черепаха — депутаті Херсонської обласної ради VIII скликання (ПП «Політична партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!». До тексту прикріплено 22 фотографії начебто документів. Архів посту: https://archive.vn/vtn6T.

Цей пост 5 листопада поставили на платну таргетовану рекламу, але не вказали відповідне застереження, що це політична чи соціальна реклама, тому Фейсбук рекламу скасував. Проте певна кількість людей (<1 тисячі) з Херсонської області його все ж встигла побачити.  https://bit.ly/3d0xomp

Реклама посту від сторінки “Фонд “Захист”

23 листопада від імені сторінки “фонду” було запущено ще одну рекламу, з посиланням на пост про Альберта Черепаху тепер вже у телеграм-каналі Херсон кримінальний. https://bit.ly/3ramUca. Цю рекламу побачило від 10 до 15 тисяч людей, аж поки фейсбук знову не виявив, що це політична реклама, у якій не зазначено замовника. Тому рекламу було вимкнено, як оманливу, 24 листопада. 

Друга реклама від сторінки “Фонд “Захист” з посиланням на ТГ канал

Важливий нюанс: для поширення політичної чи соціальної реклами Фейсбук вимагає підтвердження особи (чи юрособи) справжніми документами. І прізвище рекламодавця буде не лише значитися під оголошенням, а й зберігатися в бібліотеці політичної реклами кілька років. Природно, що люди, які для розміщення політичних ”викриттів” створили фейковий сайт і шахрайську фб-сторінку не стануть оприлюднювати свої паспортні дані.

Використання назви фонду покликане викликати довіру до дописів і водночас  дискредитувати справжній Фонд громади міста Херсона «Захист». Такої ж думки й Голова правління Фонду громади міста Херсона «Захист» Лариса Польська. Для редакції «Кавун.City» вона прокоментувала:

«У результаті цих протиправних дій Фонд громади Херсона «Захист», який я очолюю з 2003 року, і який за час своєї 18-річної діяльності здобув в громаді авторитет і довіру, має великі репутаційні ризики! Є загроза також у подальшому використання шахраями отриманих інтернет-ресурсів для дестабілізації політичної ситуації в області та розповсюдження сепаратистських настроїв».

Пані Лариса звернулась до правоохоронних органів. Ми слідкуватимемо за ситуацією далі і повідомлятимемо про хід справ. 

Висновок:

Загалом практика створення фейкових сторінок реальних впливових організацій існує давно. Але як правило, вони мають на меті шахрайський збір коштів від імені відомої організації. В цьому ж випадку йдеться про політичну дискредитацію фонду «Захист».

Матеріал підготовлено Кавун.City в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

//
Exit mobile version