//

ФЕЙК про те, що Херсон визнали найбіднішим містом в Україні | Чиї вуха стирчать за цією дезинформацією? – Без Брехні

ФЕЙК про те, що Херсон визнали найбіднішим містом в Україні | Чиї вуха стирчать за цією дезинформацією?

У соціальних мережах почав ширитись фейк про те, що Херсон визнали найбіднішим містом в Україні. Чому це неправда, розповідаємо далі в матеріалі. Про всяк випадок, ми зробили архівовану копію статті, якщо її видалять. А тепер розповідаємо, що не так.

Матеріал вийшов 3 листопада 2020 року на сайті Cont.ws. Матеріал — про 7 найбідніших міст України. Починається стаття наступними словами (ми виділили, що найбільше не так у цих двох абзацах:

«Несмотря на обещания властей и попытки пойти по европейской модели экономического развития, уровень бедности на Украине продолжает расти. Те богатые дома и виллы, которые мы видим в украинских сериалах и фильмах – лишь капля в море. Денег только на еду хватает у подавляющего большинство остального населения страны.

В 2019 году проводилось независимое исследование уровня жизни городов Украины. Оценивались около 10 различных параметров – уровень зарплаты, цены на потребительские товары, жилье, ЖКХ, безопасность, образование, медицина и тд. В итоге среди крупных городов страны были выявлены 7 с минимальными показателями». Далі, власне, — 7 міст, які автор вважає найбіднішими.

Що пишуть про Херсон?

Херсон у цьому «рейтингу» очолив сімку найбідніших з наступним «висновком»:

«Самая худшая ситуация по стране сегодня в городе Херсоне. Тут нет ни работы, ни зарплат. Промышленность здесь давно развалилась, а вот криминал и преступность растут год от года. Поэтому Херсон также занимает последнее место в списке городов Украины по уровню безопасности граждан».

Ми вже бачили, що в деяких спільнотах доволі активно поширюють цю статтю. Ось, наприклад. Тобто лише в групі Каховки, що на Херсонщині, вже 26 поширень. Що не так із матеріалом? Розбираємось.

У цьому матеріалі є майже всі ознаки фейку, які лише можна вигадати, — класика для вивчення у вишах. Отже, за порядком.

Емоційна агресія

«Те богатые дома и виллы, которые мы видим в украинских сериалах и фильмах – лишь капля в море», а далі — про те, що грошей — «капля в море» і подальше нагнітання смутку, доволі агресивні формулювання. Класичний журналістський матеріал не має містити подібних формулювань. Він має бути нейтральним.

Звідки дані?

Про те, що дослідження «незалежне», зазначено, але хто його проводив і коли, звідки брали дані? Де посилання на офіційні джерела? Чому ми взагалі маємо вірити цьому дослідженню? Це чи не найголовніше: ми маємо знати, звідки взяли такі дані і чому це джерело має викликати у нас довіру.

Автор статті

Бачили автора статті? «Коммунизм — красная чума»: саме так звуть автора цього матеріалу. У вас викликає довіру? Принаймні не має. Якщо йдеться про дослідження, ми маємо знати не лише, хто його проводив, а ще й хто оприлюднює.

Сайт

Власне, і до самого сайту питань багато. Називається він КОНТ. Засновником проєкту зазначений дехто Артем Кривич, а власником — товариство з обмеженою відповідальністю «КОНТ», яке має російські реквізити. І взагалі, це такий собі портал блогів, де автор фактично не несе відповідальності за інформацію, яку надає.

Якщо почитати інші матеріали ресурсу, то вони також будуть емоційно забарвлені і дуже однобокі. «Редакція» оприлюднила угоду від 18 грудня 2018 року, а будь-які претензії розглядаються арбітражному суді Санкт-Петербурга і Ленінградської області. Звідси можна зробити висновок, що територіально адміністрація цього блогерського проєкту знаходиться у Петербурзі. Але це лише припущення.

А може вони мають рацію?

Звісно, що оприлюднене може бути і правдою (спойлер: ми зараз перевіримо). Але навіть якщо частково чи повністю це правда, у матеріалі немає жодного підтвердження цьому, а отже, інформація — фейкова та маніпулятивна.

До речі, давайте перевіримо, правда чи ні. Стосовно Херсона принаймні. Беремо кожне з тверджень і перевіряємо.

Твердження 1: «Тут нет ни работы, ни зарплат»

Дуже емоційно забарвлене твердження, адже не бути зарплат не може навіть теоретично. Власне, як і відсутність роботи — це надто узагальнене твердження: може бути високий рівень безробіття, низький рівень зарплати, але твердження «нет работы» має бути підкріплене поясненням, де саме, в яких обсягах, а також джерелом інформації. Але давайте про всяк випадок перевіримо, що у нас із рівнем зайнятості та зарплатами.

Нагадаємо: йдеться про «дослідження», яке проводили нібито у 2019 році, тому там і шукаємо.

Отже, щодо зарплат, їх можна подивитись на сайті Міністерства фінансів України. Зарплати — ось тут. Бачимо, що в Херсонській області вони не найвищі — майже вдвічі менші за київські і в середньому на 2 — 2,5 тисячі менші за середньоукраїнські. Але Херсонщина — не на останньому місці: Тернопільська, Івано-Франківська, Кіровоградська та Чернігівська області систематично «змагаються» із Херсонською за перебування у трійці регіонів із найнижчими зарплатами. Тобто ситуація, звісно, не найкраща, але точно не найгірша.

Щодо твердження «работы нет», можна звернутись до ресурсів, які пропонують роботу та центру зайнятості. Щоправда, оскільки ми знайшли зарплату, то вона ж має бути на роботі, вірно? Ось є цікава інформація служби зайнятості, в якій Херсонщина — серед лідерів зайнятості у неформальному секторі економіки. Простіше кажучи, це ті, хто працює неофіційно: не платить податки або платить набагато менше, аніж могло б бути за подібної зайнятості офіційно. Так, ця проблема в Херсонській області є і, судячи зі статистики, проблема суттєва, але це одна з ознак того, що робота як раз в Херсоні є. Державна служба статистики це доводить:

Якщо уважно подивитись, то рівень зайнятості працездатного населення на Херсонщині лише зростав у 2019 році.

Твердження 2: «Промышленность здесь давно развалилась»

Це твердження є маніпулятивним – вони містить узагальнення, спрощення, в ньому відсутня конкретика.  Не все так погано у Херсоні і на Херсонщині, тому тут активно працюють промислові підприємства різних форм та обсягів: завод «Данон», Херсонській хлібокомбінат, кілька заводів, які виробляють молочну продукцію, доволі непогано розвивається легка промисловість (різні її напрямки), винарні, рибопереробні підприємства тощо. У самому Херсоні також є і заводи, які продовжують працювати у важких напрямках промисловості: Херсонський державний завод «Палада», колишній суднобудівний завод, а нині «Смарт Меритайм Груп», електромеханічний завод тощо. Всі вони економічно активні.

Твердження 3: «…а вот криминал и преступность растут год от года. Поэтому Херсон также занимает последнее место в списке городов Украины по уровню безопасности граждан»

Тут дійсно частка правди є: Херсон має високий рівень злочинності. Про це повідомляли наші колеги з ІРС Херсон, посилаючись на відповідь прокурора Херсонської обласної прокуратури Ігоря Івченка: «На 10 тисяч населення в області минулого року скоєно 151,3 злочину, в той час, коли по всій території України цей показник в середньому 105,7. Проблемою для області залишаються злочини в лісовому господарстві, браконьєрство та торгівля людьми».

І дійсно в Херсоні у 2019 році містяни найбільше за всіх інших мешканців українських міст почувались у небезпеці. Такі дані оприлюднювала соціологічна група «Рейтинг». Рівень відчуття безпеки у херсонців найнижчий в Україні.

Але у статті, яку ми досліджуємо, немає жодного тому підтвердження, на відміну від того, що знайшли ми. І всі інші твердження виявились фейковими. А отже, в цілому, вона не заслуговує на довіру і користуватись її даними не варто, адже оціночні судження в ній цілком можуть бути спрямовані на дестабілізацію в Херсонській області, яка межує з Кримом.

 

Авторка. Євгенія Вирлич

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

 

//
Exit mobile version