//

ФЕЙК про те, що RyanAir скасував рейси з Херсона нібито через загрозу російської агресії – Без Брехні

ФЕЙК про те, що RyanAir скасував рейси з Херсона нібито через загрозу російської агресії

9 лютого у багатьох виданнях з’явилась інформація про скасування рейсів RyanAir з двох міст: Харкова і Херсона. Більшість причину не пояснювали, інші ж припустили, що це могло статись через можливу загрозу вторгнення Росії. Колеги БезБрехні перевірили, якою ж була справжня причина і чи дійсно рейси скасували.

 

ТЕЗА: RainAir могла припинити продаж квитків до Херсона та Харкова через повідомлення  про можливий напад Росії на Україну.

Усі медіа, які написали про скасування рейсів або припинення продажу квитків RyanAir з Херсона та Харкова, посилаються на ресурс Авіаньюз: https://cutt.ly/tOVWzE2 архів статті: https://archive.is/6gJuZ

Саме тут невідомий автор припустив, що авіакомпанія могла так вчинити через постійні повідомлення про ймовірне вторгнення Росії в Україну.

Ці припущення прямим текстом передрукували кілька інших, навіть центральних видань.

Натомість справжня (а не уявна) причина скасування рейсів до Херсону цілком конкретна і абсолютно не пов’язана з Росією.

В Херсоні триває реконструкція аеропорту

В Херсон взагалі ніхто давно не літає, адже з вересня 2021 року триває реконструкція злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту “Херсон”.  Завершити обіцяють до кінця березня. На останньому відео ремонту, оприлюдненому Херсонською ОДА, можна побачити, що місяць тому тривали роботи з реконструкції злітно-посадкової смуги.

Помічниця директора аеропорту Марія Богодухова підтвердила, що попередня дата відкриття аеропорту – 28 березня.

«Ми плануємо відкрити весняно-літню навігацію, попередня дата – 28 березня. Тому ще не затверджені точні рейси усіх авіакомпаній, можуть бути зміни у розкладі, щоб рейси не перетинались один з одним», – зазначила пані Марія.

Авіакомпанія Ryanair надіслала аеропорту приблизний розклад рейсів на початку лютого. У цьому розкладі є усі рейси, які розписані на сайті. Але наразі продажу квитків немає, можливо, це пов’язано з тим, що будуть змінювати або дати рейсів, або час, бо ще немає точної дати відкриття аеропорту.

Журналіст Кавун.City зв’язався з директором херсонського аеропорту Віталієм Кучеруком, який підтвердив, що Rayanair не повідомляв про скасування рейсів.

“Я сьогодні о 9-й ранку спілкувався з представниками Rayanair і не було ніяких розмов про скасування рейсів чи відмову від співпраці з нашим аеропортом. Наразі інформації про те, що компанія скасувала рейси з Херсона, в мене немає”.

Отже, Rayanair не повідомляла про відмову від співпраці з херсонським аеропортом, а навпаки надала приблизний розклад рейсів з Херсона, який буде затверджено остаточно, як тільки аеропорт відкриється.

Що каже RyanAir

На сайті RyanAir дійсно неможливо придбати квитки на рейси з Херсона, хоча іще два тижні тому були заплановані рейси з Херсона, наприклад, до Варшави на 27 березня. Але аеропорт у Херсоні “світиться” на сайті як активний із можливими рейсами до Польщі та Австрії. Тобто рейси ніхто не скасовував — лише призупинили продаж квитків.

Жодних пояснень, чому квитків немає, на сайті або в інших джерелах немає. Журналісти Кавун.City наразі не отримали відповіді і від RyanAir: служба підтримки на це питання не відповіла, оскільки вона відповідає за особливості оформлення подорожей. Ми направили іще один запит. Економічна правда, як і ми, поки не змогла дізнатись про деталі безпосередньо від RyanAir.

Варто зазначити, що RyanAir вже обмежував рейси через падіння попиту та поширення коронавірусу: https://www.schengenvisainfo.com/news/ryanair-cancels-a-third-of-flights-due-to-omicron-variant/

Перед цим з Харкова в січні також скасовували низку рейсів RyanAir та WizzAir. Але можливе вторгнення Росії не розглядалось як причина.

Висновок

Авторка. Євгенія Вірлич, Кавун.Сity

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

Ще по темі:

//
Exit mobile version