//

Кандидат в народні депутати Олег Недава завдяки маніпуляціям  пропіарився на відкритті мобільного офісу з надання адмінпослуг в смт.Олександрівка – Без Брехні

Кандидат в народні депутати Олег Недава завдяки маніпуляціям  пропіарився на відкритті мобільного офісу з надання адмінпослуг в смт.Олександрівка

Олег Недава на своїй сторінці у ФБ заявив: «Полтора года назад я внес в Государственный бюджет поправку о выделении 100 млн грн на создание рабочих мест в Донецкой области. И, когда деньги были выделены, решил «убить двух зайцев»: не просто создать рабочие места, но и упростить людям общение с различными социальными службами, расположенными исключительно в районном центре. Сегодня передал александровцам центр предоставления административных услуг «на колёсах».

Що з цих заяв відповідає дійносні перевірили фактчекери.

ТЕЗА 1: «Сегодня передал александровцам центр предоставления административных услуг «на колёсах».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Розбираючи ситуацію слід акцентувати увагу на головному аспекті – на стоврення мобільного Центру були витрачені кошти платників податків, в той же час Олег Недава подав дану подію як своєю заслугою. До того ж, «мобільні офіси» та ініциативна їх впровадженння – не винахід нардепа Олега Недави.

Мобільний ЦНАП – це автомобіль-трансформер. Він за 20 хвилин перетворюється на офіс, який може надавати близько 100 послуг. Держава потурбувалася про жителів найвіддаленіших селищ, аби вони могли швидко і зручно отримати соціальні і адміністративні послуги, та виділила на створення сучасних ЦНАП 55,5 мільйона гривень з державного бюджету і ще 300 тисяч гривень співфінансування з муніціпального. «Мобільні офіси» незабаром з`являться не тільки в Олександрвівці, але й ще у 13 населених пунктах Донеччини (Джерело: сайт Соледарської ОТГ)

Щодо фінансування і виділення коштів. В Наказі Міністерства соціальної політики України «Про виділення коштів з державного бюджету на реалізацію проектів – переможців конкурсу № 1436 від 1 жовтня 2018 11)» зазначається: «Створення мультифункціонального пересувного (мобільного) центру надання послуг населенню Олександрівської об’єднаної територіальної громади (шляхом придбання мобільного офісу комплектації  модуля-трансформера, виготовленого на базі вантажного автомобіля)» (Олександрівська селищна рада, обсяг бюджетних асигнувань – 3 950,0 тис. грн).

Треба звернути увагу, ініціатива створити нові робочі місця та поліпшити інфраструктуру Донецької області – також не авторства Олега Недави. Все це є в тексті Наказу. А саме: «засідання конкурсної комісії з відбору проектів створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області від 28 вересня 2018 року».

 

ТЕЗА 2: «100 млн грн на создание рабочих мест»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Ще одна цікава річ. Зі слів Одега Недави, 100 мільйонів гривень були виділені на створення нових робочих місць, попри це кількість офіційно працюючих працівників за даними Держстату невпинно скорочується.

Якщо брати чисельність працівників «за видами економічної діяльності», то сайт http://donetskstat.gov.ua приводить такі цифри (по всій Донецькій області, без урахування частини зони проведення антитерористичної операції):

За період 2017р – 2018 р. чисельність працівників в межах Донецької області за даними Держстату тільки знизилась – на 81 548 осіб.

Тож, ініціативи пана Недави по створенню робочих місць не вплинули позитивно на ситуацію із занятістю в області. Тому тезу кандидата в ранодні дерутати можна вважати маніпулятивною.

 

Автор: Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version