//

“Капітальні” маніпуляції від Бориса Філатова про капітальний ремонт мосту – Без Брехні

“Капітальні” маніпуляції від Бориса Філатова про капітальний ремонт мосту

Міський голова Дніпра Борис Філатов 9 вересня  брав участь у передачі “Великий вечір” з Василем Головановим на телеканалі NewOne. Мова зайшла й про скандально відому компанію*, яка починала капітальний ремонт Нового мосту у Дніпрі, та сім’ю Мішалових.  Зараз відносно неї порушено кримінальну справу за розтрату, закінчувала ремонт вже інша компанія.

 *ТОВ “Завод Майстер-Профі”, пов’язане з Дмитром Мішаловим, батьком Вячеслава Мішалова, який з березня 2016 року та на момент проведення тендеру був секретарем Дніпровської міськради.

Щодо перемоги саме ТОВ “Завод Майстер-Профі” у тендері  пан Філатов  дав таке пояснення:

“Кстати, я еще знаете хочу поднять какую тему? Если мы, допустим, говорим о том, как вообще подобного рода компании выигрывают тендеры? Теперь я уже понял, как они выигрывают эти тендеры. Т.е., они приходят, заявляют самую низкую возможную цену которую невозможно реализовать. Становятся. Начинают делать работы, а потом приходят и говорят: вы знаете, мало денег, добавьте, добавьте, добавьте. И, причем, компания, за которую мы говорим, она в такой же истории находится по национальному стадиону Олимпийский. На котором, помните, дебаты проходили? “Стадион, так стадион”. А вы знаете, что НСК “Олимпийский” до сих пор не введен в эксплуатацию? И там тоже компания Мишалова занималась по такой же схеме. То есть, они сначала приходят и говорят, какие они молодцы, дают самую минимальную цену, а потом просто заказчика подвешивают на крюк”

Що з того відповідає дійсності – з’ясували фактчекери.

 

ТЕЗА 1: “…Т.е., они приходят, заявляют самую низкую возможную цену которую невозможно реализовать”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

 ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Замовник перед тендером зазначає обсяги робіт. Учасники, на підставі обсягів робіт  формують свої цінові пропозиції. Якщо, наприклад, під час ремонту виявляють додаткові проблеми, то у цьому винен замовник, який це не передбачив. 

Отже, справа не в підряднику, а в замовнику, в даному випадку Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради. Саме Департамент не передбачив додаткових робіт та дозволив сам себе, як каже Філатов “підвісити на гак”.

З приводу самої мінімальної ціни. Насправді, на тендер на “капітальний ремонт автодорожнього мосту №2 через р. Дніпро в м. Дніпропетровську” подалося шість компаній, чотири з яких пропонували виконати роботи дешевше:

Цінові пропозиції усіх чотирьох компаній були відхилені тендерним комітетом департаменту. 

Боротися за підряд лишилися ТОВ “Укрбудремонттехнологія”, яке пропонувало виконати роботи за 177,84 млн грн, та ТОВ “Завод Майстер-Профі”, яке пропонувало виконати роботи за 177,8 млн грн. 

При чому, Департамент залучив фірму, яка запропонувала виконати названий обсяг робіт на майже два мільйони більше очікуваної вартості. Очікувана вартість, яку планував виплатити Департамент благоустрою , – 175, 9 млн грн. 

Після цього ТОВ “Завод Майстер-Профі” дійсно звернулося до міської влади Дніпра з вимогою збільшити фінансування до 249 млн грн у зв’язку з виявленими проблемами в конструкції мосту. Та Департамент погодився виділити кошти, фактично підтвердивши те, що від самого початку сформував хибні обсяги робіт.

 

ТЕЗА 2: И, причем, компания, за которую мы говорим, она в такой же истории находится по национальному стадиону Олимпийский

 ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА/МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Насправді, в реконструкції НСК “Олімпійський” брати участь схоже за назвою – ТОВ “Завод Майстер-Профі Україна.

Підприємство виготовляло металоконструкції спеціальної нестандартизованої монтажної оснастки, виконувало роботи по знесенню будівель та споруд на прилеглих територіях до НСК “Олімпійський”, виконувало роботи по виготовленню та влаштуванню конструкцій навісу над трибунами. 

Переможцем ТОВ Завод Майстер-Профі Україна стало за зовсім іншою, ніж на капремонті мосту в Дніпрі, процедурою — тендер передбачав закупівлю в одного учасника. Ці роботи були виконані ще в 2010-11 роках.

З 2016 року це ТОВ взагалі перебуває в процесі ліквідації через процедуру банкрутства, тож не могло брати участі у тендері на капітальний ремонт мосту.

Натомість ТОВ Завод Майстер-Профі було створено лише 2013 року.

Якщо ж Борис Філатов знав про причини незавершеного будівництва на НСК “Олімпійський” і володів інформацією, що обидві ці компанії контролюються паном Мішаловим, то на ці ризики мав зважити при укладенні договору на ремонт мосту саме підпорядкований меру департамент будівництва. 

Всі пояснення мера що він не знав, фірма виявилася непорядною, власник – злочинець, виглядають не надто переконливими для прокуратури, яка вже оголосили  ряд підозр і  проводять обшуки у мерії Дніпра.

 

Автор: Антон Філіповвидання “Лица”м.Дніпро

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version