//

ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ГЕННАДІЙ КЕРНЕС ПІД ЧАС ЧАЮВАННЯ ІЗ ЖУРНАЛІСТАМИ ДОСИТЬ ВМІЛО УНИКАВ ПРЯМИХ ПИТАНЬ, ВДАЮЧИСЬ ДО НЕПРАВДИ ТА МАНІПУЛЯЦІЙ – Без Брехні

ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА ГЕННАДІЙ КЕРНЕС ПІД ЧАС ЧАЮВАННЯ ІЗ ЖУРНАЛІСТАМИ ДОСИТЬ ВМІЛО УНИКАВ ПРЯМИХ ПИТАНЬ, ВДАЮЧИСЬ ДО НЕПРАВДИ ТА МАНІПУЛЯЦІЙ

26 грудня 2018 року новинна компанія NewsRoom на своєму офіційному Фейсбуці виклала запис прямого ефіру з міської ради Харкова, де мер міста, Г.А. Кернес, спілкувався з журналістами, викладаючи доволі сумнівну та суперечливу інформацію, яка підлягає перевірці Фактчек.

 

ТЕЗА 1: «Он [Президент України П.О. Порошенко – Ред.] прикладывал достаточно много усилий, чтобы в Харькове было финансирование метрополитена, чтобы в Харькове было финансирование от ЕБРР, ЕИБ, Всемирного банка, т.е мы получили государственные гарантии на строительство мусороперерабатывающего комплекса». {39:50 -таймкод}

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Так, дійсно Харків отримує фінансування від ЄБРР та ЕІБ. Проте Харків не єдине місто. На сайті Міністерства інфраструктури України викладена стаття  з інформацією від  Голови представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Еріка де Загона під час фінальної прес-конференції інформаційної кампанії «Не жени, Україно!», що відбулася у Львові 11 грудня 2018 року, зі слів якого можна зрозуміти, що ЄІБ спільно із ЄБРР  надають усій Україні 176 млн євро в рамках проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні», який буде реалізований не тільки у Харкові, а й у Києві, Львові, Одесі та Дніпрі. Про роль Президента України в цьому проекті ніде не йдеться.

Стосовно розбудови харківського метрополітену, на сайті міської ради Харкова викладена інформація (2017 рік), що ЄБРР надає інвестицію в цей проект у розмірі 300 млн євро на подовження Олексіївської лінії, при цьому Кабмін стверджує, що мова йде не про звичайну інвестицію, а про кредит від того ж самого ЄБРР на суму 4,8 млрд грн. Виникає плутанина у трактуваннях, але про участь Порошенка як якоїсь рушійної сили фінансування цього проекту як державного гаранта – в обох офіційних джерелах немає ані слова.

І, нарешті, факт про фінансування від Всесвітнього банку, а саме на проект будівництва сміттєпереробного заводу в Дергачівському районі Харківської області, на офіційному сайті ХОДА також висвітлюється (відвідання будівництва керуючими апаратом владних структур у 2018 році) без жодної згадки про Президента України та його ролі в цьому проекті. Зазначається, що це голова Харківської області Юлія Світлична приділяє особливу увагу реалізації цього проекту, та документи на отримання фінансування були направлені до Києва якраз Харківською обласною
держадміністрацією. Також немає інформації,  які самі гарантії має Харків від держави на це будівництво.

Таким чином, мер міста з політичних мотивів маніпулює фактами про особливу роль Президента України у фінансуванні економічних проектів для розвитку Харкова, при цьому наголошуючи, що у виборах 2019 року проголосував би саме за Порошенка.

 

ТЕЗА 2: «В этом году при подготовке города к зиме смогли общими усилиями всех коммунальных предприятий помочь Харьковским тепловым сетям и перекладка составила в цифрах – 49 километров трубопровода было заменено». {3:20 -таймкод}

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Згідно з офіційною інформацією на сайті Харківської міської ради: «В 2018 году совместно с Мировым банком к этому отопительному сезону в Харькове было переложено рекордное количество трубопроводов большого диаметра (600 и 1000 мм) – 44 км».  Мер міста трохи прикрасив дійсність та помилився на 5 км, що в контексті прокладання трубопроводу є суттєвим перебільшенням.

 

ТЕЗА 3: «Да, я уволил уже Мусеева. Он уволен по статье, потому что то время,  которое он отсутствует, – это уже перебор». {1:05:10 -таймкод}

(Нагадаю, що голова Холодногірської райадміністрації Харкова Максим Мусєєв підозрюється в держзраді).

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

По-перше, за актуальним Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», ст. 5 «Дострокове припинення повноважень депутата місцевої ради» серед перелічених підстав відсутній пункт про звільнення за відсутність депутата в міській раді.

По-друге, на момент 19.01.2019 прізвище Максима Мусєєва все ще знаходиться на сайті Харківської міської ради у списку діючих депутатів фракції «За Харків, за Відродження» з невідомих причин, та інформації про його звільнення на тому ж сайті немає. Остання інформація про згаданого депутата – за 12 жовтня 2018 року, про те, що Максим Мусєєв тимчасово був відсторонений від керівництва адміністрацією Холодногірського району.

Для порівняння, міська рада 11 травня 2016 року офіційно повідомила громадян, що депутата міської ради Андрія Лесика виключено із фракції «За Харків, за Відродження». Оскільки подібна чи будь-яка інша офіційна інформація  стосовно депутатських повноважень Максима Мусєєва відсутня, можна визнати слова Геннадія Кернеса неправдивими.

(Додаткові скріни, що доводять факт регулярного оновлення інформації на сайті Харківської міської ради з теми, розташовані в папці під назвою «Доказові матеріали  до тези 3»).

 

ТЕЗА 4: «Я четко помню, сколько он [ Президент України П.О. Порошенко – Ред.] набрал процентов в городе Харькове – больше, чем 50, и даже больше, чем Михаил Добкин» {47:20 -таймкод}

Підтеза 1: Петро Порошенко набрав понад 50 % у Харкові під час виборів 2014 року. – Ред.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

Згідно з протоколом Центральної виборчої комісії про результати виборів Президента України 2014 року жоден район міста Харкова, а також жоден  район Харківської області не віддали 50 % голосів за Петра Порошенка, долаючи здебільшого позначку лише за 30 % (для зручності ознайомлення з конкретними цифрами  далі надається скрін). Якщо звернутися до загальної аналітики,  яку в 2014 році після перемоги  Порошенка на виборах провела й показала глядачам Телевізійна Служба Новин, то загальна кількість  голосів від Харківської області, включаючи Харків,  складає 38,1 %, що цілком відповідає офіційним показникам з першого аргументу та що є майже найгіршим показником «за» Порошенка після Луганської області. Тому, знову з політичних мотивів, мер Харкова вдається до неправди.

Підтеза 2: Петро Порошенко набрав більше голосів, аніж Михайло Добкін. – Ред.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

За тим самим протоколом Центральної виборчої комісії про результати виборів Президента України 2014 року Михайло Добкін дійсно зібрав кількість голосів, зокрема у Харкові та Харківській області, меншу за ту, що була в Порошенка, передвиборча кампанія якого виявилася сильнішою (для зручності ознайомлення з конкретними цифрами  надається скрін).

ТЕЗА 5: «Харьков – город, который имеет лучшие показатели по инвестиционной привлекательности в Европе и по платежеспособности – самые лучшие рейтинги, которые ставят разные агентства». {1:05:10 -таймкод}

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

У рейтингу інвестиційної ефективності міст України за результатами І кварталу 2018 р. від рейтингового агентства «ЄвроРейтинг» Харків займає місце серед інших міст України з позначкою  вище середнього (від 161 до 180 балів). Найвищий коефіцієнт дістався Дніпру – 231. Харків не є найкращим, але має кращі показники, аніж ще 15 великих міст України. До цього можна ще додати рейтинг важливої події Східної Європи «Kyiv Smart City Forum 2018», де Харків визнано кращим інноваційним містом України, що є вагомою інвестиційною привабливістю.

Щодо найкращої платоспроможності харків’ян, то у відкритому доступі є рейтинг за 2018 рік від журналу «Фокус», де Харків назвали найкращим містом України. Серед критеріїв були одні з  таких:  співвідношення між середнім рівнем офіційної зарплати і вартістю базового споживчого кошика, ціна покупки і оренди однокімнатної квартири  економкласу, а також  перспективи для ведення бізнесу на основі рейтингу інвестиційної привабливості міст за версією агентства «ЄвроРейтинг», про що вже згадувалось вище. Отже, Кернес не вводить в оману стосовно дійсно високого статусу Харкова в оцінках аналітиків.

Автор: Анастасія Маркова

Ще по темі:

//
Exit mobile version