//

Херсонці скаржаться на незаконні кіоски, політики обіцяють побороти МАФове свавілля. Де маніпуляція? – Без Брехні

Херсонці скаржаться на незаконні кіоски, політики обіцяють побороти МАФове свавілля. Де маніпуляція?

В мікрорайоні Острів в Херсоні намагаються встановити чергову тимчасову споруду — МАФ, або кіоск. Мешканці незгодні і тому викликали поліцію, залишили заяву та висадили на зеленій зоні 17 саджанців лип. Однак, і це не подіяло: власник кіоску огородив територію та збирається будувати. Тим часом, новообрані депутати вже обіцяють побороти свавілля забудовників. Де заховалась маніпуляція і як у такій ситуації діють в інших містах? Ми розбирались.

Із чого все почалось?

Ми писали про те, як на Острові мешканці помітили розмітку під опалубку, викликали поліцію, а згодом висаджували дерева, аби протистояти забудові на зеленій зоні. Втім, висадка дерев не допомогла: місцевість огородили. Одночасно тимчасові споруди (ТС) «виросли» і в інших районах. 

 Що обіцяють депутати?

Новообрані депутати Херсонської міської ради, які втім присягу прийматимуть щораніше 27 листопада, вже в соцмережах обіцяють боротьбу із незаконними кіосками. Подивимось, що пишуть.Андрій Дмитрієв планує вимести «из Xepcoнa пoгaнoй мeтлoй cтapыe уcтoи и нoмeнклaтуpу».

Архівна копія статті за цим постом на випадок видалення — тут.

Логіка зрозуміла: «великий розбір польотів» і виклик поліції. Щоправда, без зазначення конкретних дій: що саме буде робити депутат у новій каденції, аби протистояти подібним забудовам. Нагадаємо, йдеться про кіоск, який «виріс» у Таврійському мікрорайоні перед іншою крамницею. Втім, є факт принаймні виклику поліції.

Новообраний депутат міської ради та депутат обласної у попередній каденції Юрій Рожков обіцяє перевірити дозвільні документи у новій каденції та звинувачує владу, яка пішла, у тому, що вона встигла роздати паспорти прив’язки на кілька десятків споруд.

 Як розміщують тимчасові споруди?

Для того, щоб виявити, де зманіпулювали обранці, давайте розберемось, у відповідності до яких документів взагалі встановлюють тимчасові споруди.

Тимчасові споруди розміщують у відповідності до наказу Мінрегіону України 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності». Цей порядок чинний. Саме цим порядком визначили, і що таке тимчасова споруда, і які документи потрібні для її встановлення. Також тут чітко зазначили, хто має ці документи видавати. Читаємо разом?

Отже, тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі — ТС) — це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Цим же положенням вводиться поняття архітипу (архітектурного типу) та комплексної схеми розміщення тимчасових споруд. Комплексна схема розміщення ТС та архітип розробляються за рішенням міської ради суб’єктом господарювання, який має ліцензію на виконання проектних робіт, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, та затверджуються рішенням (розпорядженням, наказом) виконавчого органу відповідної ради. Розроблення комплексної схеми розміщення ТС та архітипу. здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Комплексної схеми розміщення ТС в Херсоні немає, хоча про неї чимало говорили і наголошували на необхідності. 

Якщо немає комплексної схеми, то розміщення окремих ТС відбувається у відповідності до Порядку, про який ми вже згадували. Отже, якщо підприємець хоче розмістити ТС, він має отримати, перш за все, паспорт прив’язки ТС, тобто комплект документів, у яких визначено місце встановлення ТС на топографо-геодезичній основі М 1:500, схему благоустрою прилеглої території. Саме паспорт прив’язки є підставою для розміщення тимчасової споруди (п. 2.1 зазначеного наказу).

А тепер — найцікавіше. Нагадуємо, ми продовжуємо читати один наказ, який регулює розміщення ТС. 

Замовник, який має намір встановити ТС, звертається до відповідного виконавчого органу — в даному випадку Херсонської міської ради— із відповідною заявою у довільній формі про можливість розміщення ТС. До заяви додаються:

— графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування ТС, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 кресленнями контурів ТС з прив’язкою до місцевості;

— реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна інформація).

Цей перелік документів є вичерпним

Відповідність намірів щодо місця розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним нормам визначає відповідний орган з питань містобудування та архітектури, який утворено у складі виконавчого органу відповідної ради протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви. Тобто не депутати, а саме посадові особи місцевого самоврядування. 

Для оформлення паспорта прив’язки замовник звертається до органу з питань містобудування та архітектури із додатковою заявою щодо оформлення паспорта прив’язки ТС. Знову ж таки, не до депутатів, а до посадових осіб. А вони кудись ішли?

А тепер про маніпуляції

Отже, ми прийшли до того, що фактично депутати не оформлюють паспорти прив’язки і юридично впливу на їхнє оформлення не мають. Натомість Юрій Рожков зокрема пише: «Ми перевіримо всі дозвільні документи і згодом винесемо нові рішення, відповідно до чинного законодавства».

До того він зазначив, що «попередня міська влада, перед тим, як піти, встигла нароздавати наліво і направо сумнівних паспортів прив’язки одразу близько 60 спорудам».

Так, депутати можуть перевірити дозвільні документи — це можна зробити навіть колективно за допомогою тимчасової комісії. Та і постійна депутатська комісія з профільних питань (наприклад, земельна) також може це робити. Ця частина його твердження вірна. Але попередня влада, яка оформлювала ці документи, нікуди не йшла, адже це посадові особи — вони продовжують працювати. І в цьому причаїлась маніпуляція.

Так само маніпуляцію можна побачити і у Андрія Дмитрієва. Наприклад, у вислові «выметем поганой метлой старые устои и номенклатуру!» Він був депутатом зокрема і в попередній каденції, тож міг ініціювати таке «прибирання». Втім, в його словах є і конструктив, хоч і емоційний: «Дальше будет большой разбор полета с диверсантами, Департаментом градостроительства и архитектуры и буду инициировать отмену выданного Паспорта привязки». На відміну від свого колеги Юрія Рожкова, Андрій Дмитрієв вірно акцентував увагу на тих, хто має причетність до видачі паспортів прив’язки, а ці люди лишаються на своїх посадах і нікуди не йшли, на відміну від попереднього депутатського корпусу. 

Отже, маємо чітко розуміти: юридично паспорти прив’язки — це не про депутатів, а про посадових осіб місцевого самоврядування. Але це ще не всі маніпуляції. 

Чи можна демонтувати тимчасову споруду?

Чимало обурень розміщенням тимчасових споруд стикаються із тим, що демонтувати їх важко. Чому? Теж розбираємось.

Тим самим Наказом, який ми дивились, начебто зазначено (п. 2.30 — 2.31), що у разі закінчення строку дії, анулювання паспорта прив’язки, самовільного встановлення ТС така ТС підлягає демонтажу, а розміщення ТС самовільно забороняється. Проте самої процедури демонтажу в Наказі немає. Але ми пошукали далі.

І тут ми знайшли позицію Верховного Суду України щодо демонтажу. Можете почитати статтю повністю — вона дуже цікава. Ми ж наголосимо на наступному: об`єкти самочинного будівництва підлягають знесенню виключно за рішенням суду. Але це якщо йдеться про самочинне будівництво.

У статті зазначають, що питання щодо благоустрою, в тому числі і щодо здійснення демонтажу самовільно встановлених тимчасових споруд та порядку його проведення, відноситься до компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. В нашому випадку — Херсонської міської ради. Тобто в розрізі анулювання паспортів прив’язки і, як наслідок, демонтаж тимчасових споруд, повноваження стосуються Виконавчого комітету Херсонської міської ради. А це знову не про депутатів — це про Виконком і його членів, який має затвердити новообрана міська рада. Ми навіть пошукали приклади з інших міст. Наприклад, у Хмельницькому та Запоріжжі.

Отже, депутати дещо невірно трактували ситуацію із тимчасовими спорудами і трошки додали собі повноважень. Сподіваємось, наша стаття допоможе їм визначитись із правильністю обрання способу боротьби із забудовами зелених зон.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

//
Exit mobile version