//

Маніпуляції Аброськіна – як новоспечений кандидат у мери Маріуполя назвав діючого 42-річного очільника міста «стареньким» – Без Брехні

Маніпуляції Аброськіна – як новоспечений кандидат у мери Маріуполя назвав діючого 42-річного очільника міста «стареньким»

На прес-конференції в Маріуполі 12 вересня генерал поліції Вячеслав Аброськін заявив, що має намір балотуватися на виборах міського голови… В ефірі телеканалу  TV7 Маріуполь кандидат в очільники Маріуполя зробив декілька неординарних заяв, які стали предметом перевірки фактчекерів.

 

ТЕЗА 1: «Я обещаю, что кладбище наше должно уменьшится – самое большое в Европе».

 ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Достатньо неординарна теза пана Аброськіна пов’язана з темою екологічної ситуації у місті, яка є викликає занепокоєння вже не один рік у екологів і активістів. Звідси, як один з наслідків – достатньо високий рівень смертності у місті. Натякаючи на вирішення екологічного питання, новоспечений кандидат і заговорив про розміри місцевого цвинтаря.

Фактично відведена площа Старокримського цвинтаря міста складає 178 га. По це заявляв  телеканалу Mariupol.tv/ Мариуполь.ТВ  не тільки Аброськін, а й директор КП «Комбінат комунальних підприємств» Ігор Федай.

Він те стверджував, що  кладовище у Маріуполі є найбільшим у Європі і навіть у світі! Але це не так.

Площа Старокримського цвинтаря значно менше ніж територія, наприклад, Північного кладовища у російському Ростові-на-Дону, що складає 397 га. Під похованнями зараз 280 га і Північне кладовище занесено в Книгу рекордів Гіннесса, як найбільше в Європі. Додамо, що крім Північного в Ростові-на-Дону є ще вісім кладовищ.

Для порівняння: найбільше кладовище в світі – Долина Спокою (Ваді аль Салам) в Іраку займає 601 га. Проте в звичному нашому розумінні кладовища таким є Калвертонске в Нью-Йорку – 423 га. Найбільший цвинтар в Західній Європі – Ольсдорф в Гамбурзі – 391 га.

Беручі до уваги всі цифри, а також перебільшення, які поширюють ЗМІ, аби привернути увагу до екологічних проблем Маріуполя, висловлювання Вячеслава Аброськіна можна вважати перебільшенням – фактичною помилкою.

 

ТЕЗА 2: «Я очень уважаю Вадима Бойченко, но он уже старенький и должен уйти».

 ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Під час тієї ж прес-конференції Вячеслав Аброськін заявив, що діючій мер Маріуполя Вадим Бойченко повинен підти зі своєї посади через те, що він «старенький».

Вячеслав Аброськін народився 20 квітня 1973 року. А Вадим Бойченко – 5 червня 1977 року. Тобто, діючий мер Маріуполя молодше Аброськіна на 4 роки.

Що стосується терміну повноважень міського голови, то Вадима Бойченко було обрано на посаду 15 грудня 2015 року, що теж не дає підстави стверджувати, що він «уже старенький» – Бойченко виконує свої обов’яки на законних підставах і в рамках відведеного законодавством терміну повноважень.

Тобто заява генерала поліції, хоч і була зроблена у дещо гумористичній формі, але є маніпулятивною і такою, що не відповідає дійсності.

 

Автор: Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version