//

Маніпуляція з кандидатами-“двійниками” під час виборів на Херсонщині – Без Брехні

Маніпуляція з кандидатами-“двійниками” під час виборів на Херсонщині

Технологія кандидатів-клонів – популярна схема, яку активно застосовуються на виборах – від парламентських до місцевих. Все дуже просто – реєструється кандидат (який є суто “технічним”) з ідентичним прізвищем, інколи і ім’ям. Агітація за цього кандидата або не проводиться зовсім, або суто формальна. Та суть навіть не в цьому – у списку для голосування “клон” знаходиться поруч зі справжнім кандидатом. Таким чином, виборці вводяться в оману, ставлять “галочку” часто автоматично і голосують за “клона” – все робиться для того, щоб забрати голоси у реального кандидата. Цьогорічні вибори на Херсонщині не стали винятком, але винахідливість “двійників” вийшла на новий рівень.

Центральна виборча комісія опублікувала повний список кандидатів на посаду мера Херсона. Всього зареєструвались 17 кандидатів, серед яких є як представники партій, так і самовисуванці.

Цікаво наступне – на посаду очільника міста претендують два Колихаєва. Один – Ігор Вікторович народний депутат України та лідер політичної партії “Партія Ігоря Колихаєва “НАМ ТУТ ЖИТИ!”.

А другий – Юрій Анатолійович, самовисуванець. Цікаво те, що він житель села Іванівка, Запорізької області і яке відношення він має до Херсона – незрозуміло.

Проте, це не єдиний кандидат-“клон”. Самовисуванцем зареєструвався Рожков Юрій Станіславович, житель села Бабайківка Дніпропетровської області. Його ім’я співзвучне  з ім’ям чинного депутата Херсонської обласної ради Рожкова Юрія Геннадійовича, який є першим кандидатом на виборах до Херсонської міської ради від політичної партії «НАМ ТУТ ЖИТИ!» і також зареєстрований як кандидат до Херсонської обласної ради. Сам Юрій Геннадійович у пості на своїй сторінці у Фейсбуці наголосив що не балотується на посаду міського голови і висловив своє обурення наявністю таких “підставних” кандидатів.

У цих двох “двійників” є дещо спільне. Обидва вказали, що працюють керівникам проєктів у Громадській організації назва якої збігається  з назвою політичної партії їх “конкурентів” –  “Громадська ініціатива “НАМ ТУТ ЖИТИ”.

За даними сайту YouControl ГО «Громадська ініціатива «Нам тут жити» зареєстрована лише місяць тому – 4 вересня 2020 року у місті Бериславі.

Ця громадська організація засвітилася не тільки у Херсоні. Так у Бериславі на посаду міського голови претендує чинний мер міста Шаповалов Олександр Миколайович від політичної партії “НАМ ТУТ ЖИТИ!”,  а також самовисуванець – Шаповалов Володимир Григорович, яких хоча б проживає у Бериславі і також працює у цій ГО.

ВИСНОВОК:

 

Авторка. Мирослава Романова, “Вгору”

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». 

//
Exit mobile version