//

Маніпулятивна «гра на настроях» – як міська влада Харкова обґрунтовує своє «бажання» прибрати Волонтерську палатку з центра міста? – Без Брехні

Маніпулятивна «гра на настроях» – як міська влада Харкова обґрунтовує своє «бажання» прибрати Волонтерську палатку з центра міста?

Після фактичної зміни президентської влади в Україні у Харкові настає час кардинальних змін. Про Генадія Кернеса – мера міста – останні дні багато пишуть ІнтернетЗМІ: Голова місцевого самоуправління хоче ухвалити рішення, які раніше неможливо  було б навіть запропонувати до розгляду – прибрати з головної площі міста волонтерський намет допомоги воїнам АТО та повернути одній з вулиць комуністичну назву.

Джерела інформації  об’єднують події  щодо демонтажу намету «Все для перемоги» на пішохідному переході площі Свободи та повернення проспекту Петра Григоренка його декомунізованої  назви «проспект Маршала Жукова»  через пост мера Харкова у Фейсбуці, де він закликає, щоб харків’яни підтримали петиції  стосовно обох цих пропозицій.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Слід наголосити на маніпулятивному характері звернення мера Харкова міста Генадія Кернеса про перейменування вулиці і знесення палатки.

По-перше, він звертається до громадян, щоб начебто вони самі вирішили це питання, зібравши необхідний підпис під петиціями. З одного боку такий перебіг подій – прояв демократичності влади.

З іншого – те як подається ця інформація з відповідними епітетами «грязная, с какими то обломками снарядов… Лично я за то чтоб ее убрать». Тобто наявні персональні оціночні судження мера, а не об’єктивна інформація, що, наприклад, Палатка, як символ виконала свою функцію. До того ж ці судження несуть явно негативний характер і завершуються резюме, яке підштовхує певну категорію громадян до зручного для міської влади рішення.

По-друге, питання про знесення Палатки і перейменування вулиці об’єднані в одному зверненні. Проте, зв’язку між двома об’єктами немає, вирішення кожного з питань лежать в різних правових площинах. Тобто, наявна маніпуляція – «давайте вирішимо одне питання, а «причепом» одразу і інше».

До того ж, з посту Кернеса слідує, що на офіційному сайті Харківської міської ради харків’янином Костенком В’ячеславом створена петиція «Убрать палатку на пл. Свободы», датована 8 травня. Як основний мотивуючий  аргумент  чоловік наводить той факт, що фінансова ситуація в армії відносно 2014 року покращилась, до того ж конкретно цей волонтерський намет є небезпечним, оскільки було дійсно встановлено факт вибуху в ній газового балону ( до речі, про що можна подивитися відповідний відеоматеріал у ЗМІ).

Тобто основна ідея йде не від місцевого самоврядування, а від конкретної особи. Усього лише за добу петицію підписало більше 7 тисяч чоловік. На Фейсбук Кернес закликав харків᾿ян підтримати  петицію та пообіцяв, що, якщо харків’яни захочуть підтримати її (5тисяч голосів), то він, в свою чергу, обов’язково підпише відповідне рішення. Таким чином, демонтаж намету «Все для перемоги» стане свідомим рішенням тільки мешканців міста, а не місцевої ради, не дивлячись на те, що сам мер виразив власну позицію проти намету.

Також на сайті міської ради написано про те, що палатка була встановлена самовільно, що є рядом порушень. До того ж розміщення вказаної палатки стає питанням юридичним, оскільки її знаходження на головній площі Харкова несе за собою адміністративні порушення, з якими Харківська міська рада звернулася до суду. Мова іде про розташування на зоні біля теплових камер, які знаходяться в аварійному стані; транспортній зоні, де палатка перекриває огляд, що може призвести  до ДТП (п. 15.15 Правил дорожнього руху України – КАТЕГОРИЧНО забороняється встановлення будь-яких предметів на проїзній частині) і т.п. Детально із судовим позовом можна ознайомитися за даним посиланням.

 

Автор: Анастасія Маркова

//
Exit mobile version