//

Медична реформа «по-запорізьки» від губернатора Костянтина Бриля – суміш правди і маніпуляцій – Без Брехні

Медична реформа «по-запорізьки» від губернатора Костянтина Бриля – суміш правди і маніпуляцій

Губернатор Запорізької області відзвітував про будівництво нових 17 об’єктів охорони здоров’я у сільській місцевості Запорізької області та купівлю автомобілів для лікарів, які будуть працювати у нових закладах. За словами Костянтина Бриля, на 16 амбулаторій і Центр первинної медичної допомоги було виділено 152,9 мільйона гривень, на автомобілі – 8,5 мільйона гривень.

 

ТЕЗА 1: «Нині в області затверджено та розпочато будівництво 17 об’єктів охорони здоров’я у сільській місцевості. Серед них: один центр первинної медико-санітарної допомоги та 16 сільських лікарських амбулаторій. Загальна вартість будівництва складає 152,9 мільйона гривень»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У повідомленні Запорізької обласної державної адміністрації на будівництво об’єктів охорони здоров’я було спрямовано 151,3 мільйона гривень за 2017-2018 роки (мал.1). Така ж сума вказана у Постанові КабМінУ №983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» від 6 грудня 2017 року (мал. 2).

Мал. 1. Повідомлення Запорізької облдержадміністрації

Мал. 2. Додатки до Постанови КабМінУ про надання субвенції на розвиток охорони здоров’я у сільській місцевості

Однак платформа державних закупівель IZI-Trade наводить 17 завершених аукціонів «Про будівництво нових амбулаторій» (16) і «Про будівництво Центру первинної медичної допомоги» (с. Сонячне) загальною сумою на 140,5 мільйона гривень (мал. 3). Це означає, що Костянтин Бриль сказав на 12,4 мільйона більше, ніж це є насправді.

Мал. 3. Завершені аукціони платформи IZITrade

 

ТЕЗА 2: «Задля забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників нині придбано 17 одиниць Рено Дастер вартістю 500 тисяч гривень за одиницю. Всього вартість придбаних авто складає 8 мільйонів 500 тисяч гривень»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Повідомлення сайту Запорізької обласної ради у 2019 році передбачено купівлю сучасних транспортних засобів для лікарів амбулаторій, що будуються у закладах охорони здоров’я у сільській місцевості – 8 мільйонів 500 тисяч гривень (мал. 4), як і зазначив Костянтин Бриль.

Мал. 4. Повідомлення сайту Запорізької облради про купівлю автомобілів

У той же час згідно електронної системи ProZorro 15 квітня 2019 року був завершений аукціон (мал. 5) на купівлю легкових автомобілів для медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я, що працюють у сільській місцевості марки Renault Duster на суму 8 мільйонів 491 тисяча гривень.

Мал. 5. Тендер на легкові автомобілі Renault

 

Автор: Олена Кулага

//
Exit mobile version