//

На маршрути Дніпра вийшли автобуси великої місткості: транспортна революція з присмаком маніпуляцій – Без Брехні

На маршрути Дніпра вийшли автобуси великої місткості: транспортна революція з присмаком маніпуляцій

На початку жовтня Дніпровська міська рада опублікувала новину “Транспортна революція у Дніпрі: нові тролейбуси та сучасні автобуси з wi-fi”. У новині, зокрема, повідомлялося:

“У Дніпрі з доручення міського голови Бориса Філатова почали реорганізацію транспортної мережі. Мета – прибрати малогабалритні маршрутки, аби замість них їздили автобуси великої місткості з кондиціонерами, в яких містянам буде комфортно та безпечно пересуватися.

“Так, у місті вже з’явився новий перевізник з 13 сучасними автобусами великої місткості. Він придбав їх власним коштом у Швеції. Вартість одного автобуса – близько 40 тис. євро. Вони мають Wi-Fi, пандуси, місце для візочків, пристрої для зарядки гаджетів, а незабаром в автобусах планують встановити термінали для оплати проїзду. Крім цього, машини екологічні”, – йдеться у повідомленні прес-служби міської ради. 

Чи відповідає дійсності оголошена інформація – перевірили фактчекери. 

 

ТЕЗА 1: «…у місті вже з’явився новий перевізник з 13 сучасними автобусами великої місткості».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА/частково МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У Дніпрі дійсно з’явився новий перевізник – ТОВ “Дніпробас”, який залучив на 38 маршрут міста. І це правда.

Але, у новині Дніпровської міської ради взагалі нічого не повідомляється про те, що зазначені автобуси бувші у використанні. До того ж, автобуси називають “сучасними”. Це може сформувати хибне враження в читача про те, що на маршрут вийдуть нові сучасні автобуси європейського зразка.

Проте, автобуси, які закупили в Швеції, вже відпрацювали більше десятиліття, їм від 10 до 14 років. Про рік випуску, зокрема, повідомив власник та керівник ТОВ “Дніпробас” Сергій Куліков в коментарі завідувачу сектору контролю та моніторингу виконання договірних зобов’язань управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міськради Івану Васючкову.

“У нас три модели автобусов: MAN А21, MAN A22 и MAN A26, 2005, 2007, 2009 годов (випуску – авт.), – сказав Сергій Куликов. 

 

ТЕЗА 2: “Мета – прибрати малогабаритні маршрутки, аби замість них їздили автобуси великої місткості з кондиціонерами”. 

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Чи ставить міська влада за мету запустити на маршрути автобуси великої місткості з кондиціонерами? З огляду на автобуси нового перевізника – ні. Не всі зазначені 13 автобусів ТОВ “Дніпробас” мають кондиціонери. Частина з них, як повідомив директор підприємства Сергій Куліков, облаштовані “рассекателями повітря”. Це інше устаткування.  

“В основном Европа использует рассекатели воздуха. Устройство забирает воздух снаружи и рассекает их по салону. В некоторых автобусах стоит система компрессии охлаждения воздуха, в некоторых используется просто приточный воздух”, – повідомив Куліков. 

 

Автор: Антон Філіповвидання “Лица”м.Дніпро

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

Ще по темі:

//
Exit mobile version