//

Нескінченна історія про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові | Як влада міста МАНІПУЛЮЄ обіцянками   – Без Брехні

Нескінченна історія про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові | Як влада міста МАНІПУЛЮЄ обіцянками  

10 серпня нинішнього року міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що вже цього місяця відбудеться фінальний аукціон і буде визначена компанія, яка будуватиме сміттєпереробний завод. Про це Андрій Садовий сказав під час брифінгу щодо спорудження сухого фонтану біля Львівської опери. Слід зазначити, що це не перша подібна заява чи то пак обіцянка міського голови щодо старту будівництва підприємства, найстарша датується 2017 роком. Тож варто перевірити, як очільник Львова виконує обіцянки і чи не маніпулює на тлі наболілої для міста теми.

ПЕРЕВІРКА

Вересень 2017 року. Ось так звучала заява Андрія Садового: «Ми підписали угоду з ЄБРР, місто має 10-11 мільйонів євро — це грант, кошти яких не треба повертати, і ще орієнтовно 25 мільйонів євро — кошти на період для будівництва самого заводу. Є визначена ділянка, де буде побудований завод. На сьогоднішній день інститут завершує роботи над проєктом, і ми очікуємо на листопад місяць цей проєкт. Плануємо цього року розпочати перші роботи. Амбіція – збудувати перший в Україні завод з глибинної переробки відходів, а також рекультивація полігону. Ми зараз повністю переосмислюємо все, що було зроблено за минулі десятиліття, бо таких масштабних проєктів ніхто в Україні не робив. (…) Наразі банк йде дуже швидкими темпами. Відсоток буде дуже мінімальний для Львова, враховуючи нашу добру співпрацю. Думаю, вкінці року ми повинні почати роботи і за 2 роки збудувати завод – це така наступна етапність».

Грудень 2017 року. Під час звіту перед громадськістю Андрій Садовий знову запевнив, що роботи розпочнуться вже наступного року і за два роки у Львові буде перший сучасний завод: «На сьогоднішній день ми маємо підтримку Європейського банку реконструкції і розвитку, який готовий інвестувати 25 млн євро, а також 10 млн євро грантових коштів нам дасть Європейський екологічний фонд. За ці кошти наступного року ми плануємо розпочати будувати завод. Я думаю, що це буде перший успішний приклад заводу в Україні по переробці ТПВ, тому що станом на сьогоднішній день в Україні немає жодного сучасного заводу. Завод ми плануємо збудувати за 2 роки. Це буде достатньо хороший і якісний проект».

Січень 2019 року. Будівництво сміттєпереробного заводу у Львові навіть потрапило у топ-10 журналу «Новое время» як один з найбільш масштабних та цікавих інфраструктурних проєктів України, які реалізуються вже сьогодні і будуть завершені в найближчі роки.

Згідно з проєктними рішеннями, потужність механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів становить 250 тис. тонн на рік.

На втілення проєкту Львів отримав 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку та 10 мільйонів єврогранту – безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста – 6,75 мільйона євро. Кредит є безвідостоковим до 2021 року. Після цього місто повинно почати сплачувати борг за цю позику.

Серпень 2019 року. Тим часом майже рік тому, 29 серпня 2019 року, Андрій Садовий робив дуже схожу заяву на зроблену 2017 року: «Завод, я думаю, розпочне працювати через 2 роки. Ми у вересні починаємо підготовчі роботи по будівництву заводу. З осені почнемо етап самого будівництва заводу. 2 роки – термін будівництва. Також ми дуже оптимістичні, бо ці компанії, які зараз змагаються по ціні – це найкращі компанії Європи», – сказав на брифінгу міський голова.

А також він тоді додав: «Все проходить чітко за нормами Європейського Союзу, тому Банк прийняв рішення і ці 5 компаній, які змагаються по ціні, вони мають всі можливості, щоб збудувати завод. По кожній з цих компаній є кейси збудованих заводів по різних містах Європи».

Грудень 2019 року. Але підготовчі роботи у вересні не розпочалися, як і будівництво заводу, і на початку грудня 2019 року Андрій Садовий сказав: «Ми починаємо підготовчі роботи з будівництва самого заводу і десь орієнтовно на березень ми очікуємо рішення стосовно компанії, яка буде будувати сам завод. Сьогодні 5 великих міжнародних компаній змагаються за це право. Виключно європейське законодавство використовується для визначення переможця». Цитувало міського голову видання Zaxid.net.

Однак у квітні 2020 року вже стало зрозуміло, що про компанію-переможця ще не йдеться. Адже лише 9 квітні Львівська міська рада повідомила про отримання і відкриття ЛКП «Зелене місто» технічних пропозицій від учасників другого етапу тендеру з будівництва механіко-біологічного комплексу переробки відходів.

Свої пропозиції надіслали чотири учасники:

Документи мали розглянути члени тендерного комітету від ЛКП «Зелене місто» за підтримки консультанта. А якщо виникатимуть зауваження чи запитання — їх надішлють учасникам. Також за результатами розгляду документів спеціалісти ЛКП «Зеленого міста» нададуть звіт у ЄБРР. Саме цей документ регулюватиме пропозицію підприємства щодо допуску тих чи інших учасників до подання комерційної пропозиції.

Серпень 2020 року. А ось для порівняння заява, зроблена днями, 10 серпня нинішнього року: «Ми очікуємо фінальний аукціон, під час якого компанії, які пройшли весь відбір, будуть змагатися за ціною. Це є великі мегапотужні європейські структури. Плануємо, що цей аукціон відбудеться в серпні місяці. Цим займається ЄБРР, вони дають на це кошти, і я очікую, що вже до кінця серпня ми мали б мати назву компанії, що буде будувати завод», – прокоментував мер.

Висновок. Заяви міського голови Львова Андрія Садового протягом майже трьох років, з 2017-го, практично не відрізняються своєю риторикою і містять ті самі тези про тендер, оголошення переможця, швидкий початок будівництва і термін втілення проекту у два роки. Але заводу досі у Львові немає. То ж можна зробити висновок, що Андрій Іванович протягом проаналізованого періоду – а це майже три роки – маніпулює обіцянками про будівництво сміттєпереробного заводу у Львові.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “”Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Dyvys.info

//
Exit mobile version