//

Новообраний нардеп з Херсонщини не збрехав про “вибиті” ним 10 млн субвенції для області – Без Брехні

Новообраний нардеп з Херсонщини не збрехав про “вибиті” ним 10 млн субвенції для області

У листопаді 2021 року Сергій Козир — на той момент очільник Херсонської ОДА — переміг на позачергових виборах до Верховної ради України. Минув місяць каденції — і новообраний депутат з Херсонщини розповідає про перші досягнення. Розбираємось, чи має він до них стосунок.

 

МЕСЕДЖ: На своїй сторінці у Фейсбук Сергій Козир прозвітував: «За перший місяць моєї роботи 184 округ отримав 10 мільйонів гривень на соціально-економічний розвиток! І це тільки початок! Як і обіцяв, розвиток доступної та якісної медицини на окрузі буде одним з моїх пріоритетів. І перші кроки вже зроблені! Тож працюю далі, в інтересах людей!

Пост на ФБ сторінці депутата Козира

 

Ми дещо засумнівались у правдивості слів нардепа, адже він на той момент лише місяць був нардепом, а субвенція у вигляді медичних автомобілів для Херсонщини виглядала запланованою в бюджеті з початку року, тому вирішили перевірити.

Перевіряємо відкриті дані про діяльність депутата

У  Народного депутата України кілька способів діяльності окрім голосування: подання законопроєктів,  запитів та звернень. Всі вони показуються у відповідних розділах у профілі депутата: Голосування депутата, Реєстрація депутата за допомогою електронної системи, Хронологія виступів депутата та Депутатські запити, У Сергія Козиря там нічого немає: жодних документів і посилань за період листопад 2021 року — початок грудня 2021 року – ані запитів до Кабінету Міністрів чи до Прем’єр-міністра особисто.

Єдиний документ, який за авторством Сергія Козиря є в базі Верховної ради України на момент його звітування про перші досягнення — це проєкт Закону України «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях». До округу №184 на Херсонщині він жодного стосунку не має. Далі вже йдуть проєкти, які Сергій Козир подавав пізніше, аніж виклав свій звіт про перші досягнення. 

Ми спробували запитати думки Сергія Козиря, який стосунок він має до зазначених ним змін. Але відповіді не було.

Запитання в коментарі під постом депутат проігнорував

 

Як ухвалили зміни і виділили кошти?

Ми вирішили перевірити як саме виділялася державна субвенція Кабміном і чи не мав нардеп вплив на ухвалення рішення. 

Субвенцію державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій  Кабінет міністрів України (посилання) затвердив своїм розпорядженням 9 грудня 2021 року. Саме там є перелік розподілу у 2021 році субвенції, який майже повністю збігається із тим, який оприлюднив Сергій Козир. 

Депутат міг бути присутній безпосередньо на засіданні уряду і голосом озвучити звернення. Проте Сергій Козир не був присутній на засіданні Кабміну, не включався у засідання телефоном чи іншим способом. В протоколі засідання та на відео трансляції підтверджень цьому нема.  

Оскільки на наше запитання Сергій Козир не відповів, то ми звернулись із запитом на інформацію до Міністерства фінансів України та попросили повідомити, чи звертався Народний депутат України Сергій Козир із запитами чи зверненнями щодо виділення коштів. І нам відповіли: так, звертався. Але це був не запит, який би пройшов через Апарат Верховної Ради, а прохання. Кабінет Міністрів у своїй відповіді називає цей документ пропозицією, певно сприймаючи його, як депутатське звернення, передбачене ст.16 Закону України Про статус народного депутата України.

Відповідь Мінфіну на інформаційний запит щодо звернень депутата Козира

 Пропозиції Сергія Козиря,  збігаються із ухваленими Кабміном змінами.

Висновок:

Отже, Сергій Козир справді просив перерозподілити залишкові кошти субвенції для Херсонщини і Кабмін дослухався до його пропозиції.  Але перевірити це з відкритих джерел без інформаційного запиту було неможливо, а депутат не забажав повідомити деталі.

Авторка: Євгенія Вірлич, Kavun.City

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проектів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 

//
Exit mobile version