//

Фейк про те, що ТЦК діють не в законний спосіб та не мають права здійснювати заходи щодо мобілізації – Без Брехні

Фейк про те, що ТЦК діють не в законний спосіб та не мають права здійснювати заходи щодо мобілізації

У псевдоукраїнських нібито одеських telegram-каналах продовжують активно поширювати вкиди, які направлені на те, щоб дискредитувати заходи українських органів влади щодо мобілізації. Таким чином вороги наполегливо намагаються посіяти недовіру до українських державних органів, послабити авторитет ЗСУ, сподіваються створити напругу в суспільстві.

Періодично та цілеспрямовано у ворожих ресурсах з’являється текст “Рекомендации нормальных правозащитников” російською мовою. В черговий раз він з’явився у пропагандистському telegram-каналі “Типичная Одесса”.

 

За змістом текст є фейком, проте деякі тези особливо привертають до себе увагу. Зокрема:

Чому вище вказані тези не відповідають дійсності – пояснюємо далі.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) діють на підставі Постанови КМУ №154 від 23 лютого http://surl.li/fhcdg

“Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”. Цей документ затверджений відповідно Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” http://surl.li/ppuk.

Таким чином вочевидь, що ТЦК діють на підставі Закону України та Положення КМУ, тобто цілком на законних підставах. Крім того, в тексті Положення прямо вказується, що після затвердження Положення «Про Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» втрачають чинність:

Постанова Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 р. № 1054 “Про затвердження Положення про територіальний центр комплектування військовослужбовцями за контрактом”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 3 червня 2013 р. № 389 “Про затвердження Положення про військові комісаріати”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 369 “Про внесення змін до Положення про військові комісаріати”.

Таким чином фейк про те, що “ТЦК взяли на себе функції військкоматів, непередбачуваним законом способом, що по факту не є такими, і взагалі не є державним органом. Те, що там зараз відбувається, все це правове беззаконня” – спростовано.

Також документ спростовує фейк про те, що ТЦК не мають права займатися мобілізацією. В п. 8 положення прямо вказано: “Завданнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки відповідно до покладених обов’язків є виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації…”.

Також є фейком твердження, що метою ТЦК є отримання прибутку, оскільки на їх печатці наявний код ЄДРПОУ.

Код Єдиного державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) http://surl.li/fhcfj – це автоматизована система збирання, накопичення та опрацювання даних про юридичних осіб всіх форм власності та організаційно-правових форм господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, що знаходяться на території України, а також відокремлені підрозділи юридичних осіб України, що знаходяться за її межами.

Суб’єкти ЄДРПОУ – це юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб всіх форм власності та організаційно-правових форм господарювання, що знаходяться на території України та провадять свою діяльність на підставі її законодавства.

ЄДРПОУ є важливим компонентом інфраструктури державної статистики України. Ведення реєстру здійснюється органами державної статистики з 1993 року відповідно до Закону України “Про державну статистику”. З набуття чинності Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” ведення ЄДРПОУ здійснюється відповідно до Положення про ЄДРПОУ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 №118.

Тобто код ЄДРПОУ не є ознакою того, що його власник діє з метою отримання прибутку. Окрім того, немає згадки про прибуток і в Положенні КМУ, на підставі якого утворено ТЦК.

ВИСНОВКИ

Текст від першого до останнього слова – фейк. Інформація цього тексту не відповідає дійсності та має за мету поширювати ворожі наративи в українському суспільстві.

Ціль фейку – посіяти недовіру до українських державних органів, послабити авторитет ЗСУ, сподіваються створити напругу в суспільстві.

 

Матеріал підготовлено проектом «Інтент» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version