//

“Пенсионеры за чертой бедности” | Як партія “ОПЗЖ” маніпулює цифрами на власну користь на місцевих виборах  – Без Брехні

“Пенсионеры за чертой бедности” | Як партія “ОПЗЖ” маніпулює цифрами на власну користь на місцевих виборах 

В передвиборчих перегонах політичні партії ладні на все, щоб отримати голоси. Коли красивих обіцянок замало, то потрібно лише взяти великі цифри, обрати соціально значущу тему і додати емоційних фото, щоб ніхто не залишився байдужим. Про те, як “ОПЗЖ” намагається підняти власний рейтинги маніпулюючи темою людей похилого віку. 

 

ТЕЗА: “Несмотря на все громкие обещания монобольшинства, пенсионные выплаты для 62% пенсионеров составляет менее трех тысяч гривен в месяц, что оставляет их за чертой бедности”. 

ПЕРЕВІРКА 

У своїй газеті “Опозиційний блок – за життя!” дуже емоційно описують ситуацію з пенсіонерами. На думку політсили 62% людей похилого віку знаходяться за межею бідності й отримую менш ніж три тисячі пенсії. Цікаво, що партія не визначила поняття “межа” й не вказала звідки взяла статистику, але про все по черзі.

По перше, в Україні пенсію отримують різні категорії людей, а не тільки ті, хто досяг пенсійного віку. Загалом – це люди з інвалідності, ті, хто втратив годувальника, а також є пенсії за вислугою років, соціальні, для військовослужбовців й довічне утримання суддів. Всі вони враховуються до однієї статистики, яку складає Пенсійний фонд України. Тобто, навіть якщо пенсію менше ніж 3 тисячі отримують 62%, мова йде не тільки про людей похилого віку, як зазначає партія, але й про інші категорії.  Для них пенсія – це додаткова фінансова підтримка від держави.

По друге, дані в статистиці поділені за сумою виплат, наступним чином — до 1400, від 1401 до 1500, від 1500 до 2000 тисяч, від 2001 до 3000 тисяч і далі за зростанням. Особливу увагу слід звернути на те, що окремої статистики про тих, хто отримує три тисячі немає. Тобто, припустимо, один пенсіонер отримує 2,5 тисячі гривень, а другий 3 тисяч, то обидва потрапляють до однієї групи. А отже, точних відсотків скільки людей отримали до трьох тисяч, а скільки три тисячі не існує. Проте є середня пенсія. На сьогодні вона складає 3 393 гривні.

По третє, партія “Опозиційний блок – за життя!” наголошує й на владі, але цікавий факт – у 2011-2013 роках при владі були політсили з “Партії регіонів”, що пов’язані й з “ОПЗЖ” . Наприклад, головний лідер партії Юрій Бойко за часів Януковича був віцепрем’єр-міністром України та входив в другий уряд Миколи Азарова. Тому ми вирішили поглянути, які були в середньому тоді пенсії по відношенню до прожиточного мінімуму і зараз.

Наприклад, в 2011 році середня пенсія складала 1151,9 гривень, водночас прожиточний мінімум складав 894 гривні, на початку року. Тобто, станом на 2011 рік пенсія становила 1,2 прожиточного мінімуму. В 2013-му, середня пенсія 1470,7 гривень, а мінімум 1108 гривень, тобто 1,3.

Тепер поглянемо цифри зараз. Середня пенсія станом на 1 липня 2020 складає 3 393 гривні, а прожиточний мінімум на цю ж дату – 2118 гривні. А це 1,6 прожиточного мінімуму. Отже ситуація особливо не змінилась, але й точно не погіршилась.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Вероніка Хорольска

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Протидія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” фактчекерами ресурсу “Запорізький Центр розслідувань”

//
Exit mobile version