//

Передвиборна агітація у Харкові – як у «день тиші» та виборів шляхом маніпуляцій порушили закон – Без Брехні

Передвиборна агітація у Харкові – як у «день тиші» та виборів шляхом маніпуляцій порушили закон

Частина 3 статті 70 Закону «Про вибори народних депутатів України» каже: «Передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється». Також забороняється «розповсюджувати агітаційні матеріали, а також публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати, проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів». Але порушенням цього Закону в Україні навряд-чи когось здивуєш. Тим не менш, на майдані Свободи у центрі Харкова під час «дня тиші» та, навіть, дня голосування виднілась агітація політичної партії «Опозиційний блок», одним із головних політиків якої є чинний мер Харкова Геннадій Кернес. Станом на 22.07.19 білборди продовжують там знаходися. Чи дійсно політсила очільника міста порушила закон дізнавалися журналісти «БезБ».

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, Закон «Про вибори народних депутатів України» забороняє розповсюдження передвиборної агітації після 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування. Водночас, згідно статті 69 того ж Закону, «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». І саме тут криється прихована маніпуляція.

Напередодні виборів на майдані Свободи було встановлено білборди із зображенням Геннадія Кернеса – члена партії, та деякими вихідними даними. Підтвердження цього можна знайти у відкритих джерелах: соцмережах, ЗМІ тощо.

У «день тиші» агітаційні плакати не прибрали, а замінили на нові – без вихідних даних та облич. Таким чином, відкрита агітація перетворилася на приховану. Тому притягнути до відповідальності за такі маніпуляції дуже важко, адже вихідних даних, тобто доказів того, що саме «Опозиційний блок» або «Довіряй ділам», який до нього входить, є замовниками реклами, не легко. До того ж, відсутність вихідних даних також є порушенням статті 69 Закону «Про вибори народних депутатів України».

 

Автор: Артем Листопад

//
Exit mobile version