//

Піар кандидатів від «Слуги народу» на Донеччині за народні гроші | МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Піар кандидатів від «Слуги народу» на Донеччині за народні гроші | МАНІПУЛЯЦІЯ

Після оголошення початку виборчої компанії на Донеччині з’явилася реклама політичної партії «Слуга народу». На борді зеленого кольору розміщено напис: «Зе!Донбас СЛУГА НАРОДУ», а також «Дороги Донбасу-шлях до миру. Донецька область, 2020. Реконструкція траси Київ-Харків-Довжанський. Програма Президента України». Таку рекламу розміщено на вулицях Краматорська, Дружківки, Бахмута, Мирнограда, Покровська та інших міст Донецької області.

Для звичайних громадян не важливо, як бюрократично воно оформлено, чи йде в урядових чи інших документах, для людей важливий результат. А чи справді до реконструкції траси Київ-Харків-Довжанський доклали зусилля представники партії «Слуга народу»? Чи це відверта маніпуляція?

 

ПЕРЕВІРКА

Спершу треба визначитись із тим, які нормативні документи регулюють «дорожні» питання. І, звичайно, лідером серед них є Закон України  від 08.09.2005 № 2862 –ІV «Про автомобільні дороги». Саме цей документ регулює відносини, пов’язані з функціонуванням та розвитком автомобільних доріг.

Державне управління автомобільними дорогами  загального користування (тими, що знаходяться у державній власності і до яких відноситься траса М-03 Київ-Харків-Довжанський) здійснює Державне агентство  автомобільних доріг України (Укравтодор), яке має органи управління на місцях – служби автомобільних доріг.

Джерело фінансування доріг залежить  від того, в чиєму управлінні знаходиться така  дорога. Траса М 03 Київ-Харків-Довжанський є автомобільним шляхом міжнародного значення на території УкраїниКиїв — Харків —Довжанський (державний кордон з Росією) і фінансується з Державного бюджету України.

Згідно з Постановою Кабінету міністрів України №539 від 1 липня 2020 року «Про виділення коштів для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та тримання автомобільних доріг загального користування державного значення», дільниця траси М 03 входить до переліку об’єктів фінансування з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою Covid-19.

У Постанові вказано виділення Державному агентству автомобільних доріг коштів у встановленому розмірі із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на безповоротній основі (видатки розвитку), та затверджено порядок використання виділених коштів.

У додатку до Постанови №539 КМУ зазначено, у якому саме грошовому обсязі виділено кошти. Так, для капітального ремонту ділянки «Київ – Харків – Довжанський» разом виділено 549 580,86 тис. грн.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Наталка ПИШНА

Матеріал підготовлено фактчекерами Донецької області в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” 

//
Exit mobile version