//

Політична реклама на пенсійній реформі тернопільського нардепа Михайла Головка: скільки в ній правди? – Без Брехні

Політична реклама на пенсійній реформі тернопільського нардепа Михайла Головка: скільки в ній правди?

Чинний депутат з Тернопільської області Михайло Головко (ВО «Свобода») втретє намагається отримати місце у парламенті. ЦВК зареєструвала його кандидатом у нардепи на виборчому окрузі №164. Народний депутат України 7-го і 8-го скликань. Був узгодженим кандидатом від низки опозиційних сил (ВО «Свобода»ВО «Батьківщина»Фронт ЗмінГромадянська позиція та ін.) по округу № 164 на виборах до Верховної Ради України 2012 р. У 2014 р. удруге обраний нардепом України по виборчому округу № 164,

Цьогорічну виборчу кампанію Михайло Голово зосередив на критиці діяльності попередніх Президентів і уряду. Наскільки відповідають дійсності його аргументи, перевіряли фактчекери.

 

МЕСЕДЖ: Виступ депутата 3 липня 2019 року із  трибуни Верховної ради. Процетувала  обласна газета «Вільне життя від 10 липня: «Пенсійна реформа Гройсмана кинула українців напризволяще», «… хочуть нараховувати пенсію за страховим стажем. А ми прекрасно памятаємо, що його ввів Кучма в 2004 році. І тому 25 років страхового стажу сьогодні ніхто не має».

ВЕРДИКТНЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

По-перше, страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ( Закон) (ст. 24 Закону). Періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до страхового стажу, визначені ст. 56  Закону України “Про пенсійне забезпечення”. Ними, зокрема, є час догляду непрацюючої матері за дитиною до досягнення нею трирічного віку, військова служба, навчання (за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо.

По-друге, Михайло Головко критикуючи пенсійну реформу чинного уряду, наводить аргументи з рішень 2004 р. часів президентства Леоніда Кучми.

Отже, даний меседж нардепа є неправдивим і маніпулятивним – коментуючи одне з положень пенсійної реформи, він замовчує інше, повністю вихолостивши її суть, діаметрально перекрутивши проблему.

 

Автор: Андрій Владін, Тернопільський Медіа Центр

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version