//

Радник голови Дніпропровської ОДА за допомогою маніпуляцій “записав” область у лідери дорожньо-ремонтих новацій – Без Брехні

Радник голови Дніпропровської ОДА за допомогою маніпуляцій “записав” область у лідери дорожньо-ремонтих новацій

Юрій Голик, перебуваючи радником голови Дніпропетровської облдержадміністрації заявляв, що на дороги національної категорії гарантія – 10 років, на дороги всередині населених пунктів – 5 років. І так в Дніпропетровській області з 2015 року. При цьому, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації не зазначив, про інші терміни гарантії: “Если это дорога внутри населенного пункта, то там гарантия 5 лет. Есть жестко прописанные нормы. Мы были первыми в стране, кто эти нормы внедрили в обязательном порядке. В каждом договоре, заключаемом с генподрядчиком, уже в 2015 году был пункт о том, что в случае появления каких-то дефектов, дефекты устраняет подрядчик”.

Чи відповідають дійсності слова радника – перевірили фактчекери.

 

ТЕЗА 1: “…дороги всередині населених пунктів – 5 років (гарантія)”.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

17 листопада 2016 року Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації уклав угоду з ТОВ “Спецдоррембуд” на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Ювілейна, м. Новомосковськ. Гарантійний строк – чотири роки.

14 вересня 2015 року Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації уклав угоду з ПП “ДСК Стандарт” на капітальний ремонт вул. Полтавської в м. Павлоград за 3,8 млн грн. У “Віснику державних закупівель” не публікували оригінали договорів з підрядником, проте в технічній документації ніде не було зафіксоване чітке зобов’язання підрядника про гарантію капітального ремонту доріг на п’ять років. Крім того, у технічній документації ми взагалі не знайшли вимог, які би зобов’язували підрядника виправляти дефекти.

З приводу доріг державного значення. Наприклад, 18 жовтня 2018 року Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області уклала угоду на будівництво автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області. Так от безпосередньо на дорожній одяг (Дорожній одяг – одно- або багатошарова конструкція проїзної частини автомобільної дороги, яка сприймає навантаження від транспортних засобів і передає його на ґрунт земляного полотна) гарантія не десять, а п’ять років.

 

ТЕЗА 2: “Мы были первыми в стране, кто эти нормы (о гарантии) внедрили в обязательном порядке”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За словами генерального директора комунальної корпорації “Київавтодор” Олександра Густєлєва, з 2015 року введено обов’язкові гарантійні зобов’язання для всіх підрядних організацій, які залучаються їхньою корпорацією до ремонту об’єктів дорожньої інфраструктури. На об’єкти капітального ремонту гарантія складає 5 років.

“І на сьогоднішній день підрядними організаціями вже проведено безкоштовний гарантійний ремонт вулично-дорожньої мережі столиці на суму 34 млн грн. Такі роботи були виконані на проспектах Миколи Бажана, Броварському, Правди, вулицях Амурській, Тимошенка, Овруцькій, Вишгородській, Народній та інших”, – зазначив генеральний директор комунальної корпорації.

 

Автор: Антон Філліпов, видання “Лица”, м.Дніпро

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version