//

У Тернополі в агітках політичного проєкту діючого мера «радять», як голосувати на виборах | МАНІПУЛЯЦІЯ   – Без Брехні

У Тернополі в агітках політичного проєкту діючого мера «радять», як голосувати на виборах | МАНІПУЛЯЦІЯ  

Хоча до місцевих виборів залишається менше місяця, як показують результати опитування соцгрупи «Рейтинг», 22% українців не знають за якою системою вони пройдуть, а 26% взагалі не знають, коли відбудуться вибори. А тому – це чудовий майданчик для маніпулювання виборцями. Принаймні, у Тернополі, де місцева «промерівська» партія заявила, що українців спробують обдурити на виборах. Яким чином «дуритимуть» виборців і чи це так взагалі, з’ясовували фактчекери.

ПЕРЕВІРКА

На початку жовтня у місцевих тернопільських медіа з’явилися публікації з однаковими заголовками «Українців на виборах спробують обдурити» та однаковим текстом.  У матеріалі розповідається, що нововведення, які запроваджує Виборчий кодекс покликаний заплутати обдурити пересічного виборця. Розглянемо детальніше тези заяви.

 

МЕСЕДЖ 1: «Номер вписувати потрібно відповідно до трафарету. Інакше бюлетень вважатиметься зіпсутим». 

22 липня в офіційному парламентському виданні Голос України був опублікований та згодом набув чинності Закон №805, що вносить зміни до Виборчого кодексу. Оновлене виборче законодавство нам як виборцям принесло виборчі бюлетені нової форми, де у спеціальне віконце – трафарет  –  доведеться вписувати номер кандидата.

Проте, якщо заглянути до Виборчого кодексу, то  нічого подібного там не пише. Натомість у документі, якщо перевести на зрозумілу мову, зазначається: якщо позначка зроблена не за трафаретом, але її можна ідентифікувати, то вибір виборця вважається дійсним.

Так само це пояснює й інфографіка Центральної виборчої комісії.

МЕСЕДЖ 2: «У бюлетені поруч з графою для голосування за партію треба вписати номер кандидата у трафарет, відповідно до зразка. Дотримуватися трафарету важливо, інакше Ваш голос може бути визнано недійсним». 

Даний меседж практично дублює попередній, але підкреслимо, що навіть, коли виборець впише номер кандидата не за трафаретом і цифру неможливо буде ідентифікувати, то такий бюлетень не буде визнано недійним. Згідно із Виборчим кодексом, голос буде зарахованим не на користь кандидата, а в якості підтримки партії, за яку проголосував українець.

Окрім того, згідно із найсвіжішою постановою ЦВК від 10 жовтня, бюлетень вважається НЕДІЙСНИМ лише в двох випадках:

Більше того, навіть, якщо виборець помилився чи неправильно заповнив бюлетень, то він має право замінити бюлетень і проголосувати ще раз.

 

МЕСЕДЖ 3: «Пам’ятайте, навіть, якщо Ви не визначилися з кандидатом, Ви все одно маєте право проголосувати за конкретну партію, наприклад, «Порядок. Відповідальність. Справедливість». – команду Сергія Надала.

Щодо партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість», то про себе вона заявила як благодійний фонд у серпні,  а вже у вересні як партія заявила про своє рішення балотуватися у міську раду. Політична сила відразу ж оголосила підтримку діючому меру Тернополя Сергію Надалу, який, до речі, балотується вже третє на посаду міського голови від ВО «Свобода».

«Порядок. Відповідальність. Справедливість» позиціонує себе як «команда Надала», тож її у місцевих колах називають політичним проєктом мера.

Цікаво, що у матеріалі, який ми аналізуємо, «промерівська» партія нібито дає пораду пересічному виборцю, як проголосувати і не помилитися, але у якості прикладу не називає якісь міфічні партії «Огірків» чи «Помідорів», а саме «Порядок. Відповідальність. Справедливість». Тобто таким начебто невинним, на перший погляд,  реченням політична сила маніпулює, натякаючи, за яку конкретну партію потрібно голосувати.

ВИСНОВОК

 

Авторка. Світлана Величко

Матеріал підготовлено Тернопільським медіа-центром в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах»

 

//
Exit mobile version