//

«Вода Донбасу» і депутати | Вирішення проблеми водопостачання регіону чи маніпуляція і піар? – Без Брехні

«Вода Донбасу» і депутати | Вирішення проблеми водопостачання регіону чи маніпуляція і піар?

На засіданнях міськради Костянтинівки і Дружківки народний депутат України Валерій Гнатенко залучився до обговорення болючого питання північного регіону Донеччини –  зношеність системи водопостачання «Вода Донбасу». З метою сприяти вирішенню проблеми, депутат зробив депутатський запит (спільно з 34 депутатами) у Верховну Раду щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з дефіцитом водопостачання, з проханням «вжити належних заходів реагування щодо критичної ситуації». Але добрий намір допомогти рідній Донеччині виявився… передвиборчим піаром?

ПЕРЕВІРКА

Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу» має стратегічне значення, бо є єдиним постачальником води для 289 населених пунктів (близько 3,9 млн населення) Донецької області.

У вищеназваного підприємства наразі є фінансові труднощі, що виникли внаслідок заборгованості з боку платників послуг. Тому закупівля необхідних реагентів, сплата за електроенергію,  виконання ремонтних робіт здійснюються КП ««Вода Донбасу» в недостатньому обсязі.  Як наслідок, сотні тисяч жителів користуються водою за графіком, навіть, якщо вони не мають боргів перед постачальником послуг.

Валерій Гнатенко зробив депутатський запит у Верховну Раду щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з проблемою водопостачання.

У запиті Гнатенко пише про підтримку працездатності Другого Донецького водопроводу та  про залучення коштів для ремонту. Депутат доводить, що  впровадження проектів дозволить ліквідувати зупинки водоводу під час аварій, знизить втрати питної води та поліпшить якість послуг водопостачальника в цілому. Повідомляється також, що КП звернулося з клопотанням про фінансування в Департамент ЖКГ ДонОГА, і що для проектів необхідно 846 млн грн. Начебто все правильно,  депутат відстоює інтереси мільйонів жителів регіону.

Відповідь на запит

Гнатенко отримав відповідь на запит, в якому перераховані вже відомі проблемні аспекти, про які він як депутат не міг не знати. А саме, що стан водопровідно-каналізаційного господарства знаходиться в незадовільному стані, що підприємство має борги, які періодично сплачує держбюджет. Наприклад, у 2017 році за борги по електроенергії держбюджет віддав 1,8 млрд грн. 

Важливо: існує спеціальна цільова програма «Питна вода України» (вона розрахована на 2011 – 2020 роки) та регіональна програма «Вода Донеччини на 2017-2020 роки». Аби подовжити строк дії програми, депутати Верховної Ради мають проголосувати за закон «Про загальноцільову державну програму «Питна вода України». При цьому в бюджеті має бути закладено кошти на її підтримку. В 2020 році таких коштів не було передбачено держбюджетом.

Чи проголосують депутати (Гнатенко і його колеги) за продовження цільової програми  «Питна вода України», чи буде закладено кошти в бюджет  наступного року на підтримку Донецького водопровіду – питання, відповідь на які ще треба чекати.

Гнатенко, роблячи запит, знав відповідь, яку він отримає. І тому, його запит можна розцінювати не як інформаційний, а як показовий. В інтерв’ю «Ранок на NewsOne» ведуча запитує Гнатенко, чому кошти в нашій державі виділяються на потреби суспільства запізно,  не тоді, коли ще можна запобігти біді, а  вже тоді, як станеться повінь, пожежа, чи ще якась біда. На що Гнатенко дає цілком слушну відповідь : «Досить часто трапляється так, що до влади потрапляють не спеціалісти, а випадкові люди». І тут з ним вже важко не погодитися.

Автор. Галина Зуєва

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресур Tehnopolis.com.ua

//
Exit mobile version