//

Волинський депутат “Слуги народу” Дмитро Костюк помилився, підраховуючи бюджет Міноборони минулих років – Без Брехні

Волинський депутат “Слуги народу” Дмитро Костюк помилився, підраховуючи бюджет Міноборони минулих років

Під час 10 засідання нового парламенту колишній журналіст – наразі депутат від «Слуги народу» Дмитро Костюк висловив свої занепокоєння щодо ситуації у Новограді-Волинському. Нардеп зазначив, що попри значне фінансування Міноборони військове місто залишається у занедбаному стані. Зокрема, через те, що ветерани АТО та ООС змушені їздити до інших населених пунктів лікуватися, адже госпіталь у Новограді закрили ще за часів Януковича. Чи достовірну інформацію озвучив колишній журналіст-розслідувач – з’ясовували журналісти «БезБ». 

 

ТЕЗА 1:«Новоград-Волинський – це військове місто, де з 56 тисяч населення 13 тисяч – військові: це або ветерани війни, ветерани МВС, діючі військовослужбовці. В місті базується дві… окремий полк, дві окремі бригади і 30-а, вже легендарна 30-а окрема механізована бригада, бійці якої пройшли бої за Дебальцеве, бої під Горлівкою, Рубіжне. Лише в Новоград-Волинському районі близько тисячі інвалідів АТО».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА/ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, Новоград-Волинський можна назвати військовим містом через велику кількість військових, які в ньому проживають чи базуються. А саме – 12 окремий полк оперативного забезпечення, 54 окремий розвідувальний батальйон, 181 окремий батальйон тилового забезпечення (пан Костюк дещо спутав бригади з батальйонами) та 30 окрема механізована бригада. Остання дійсно відзначилася в боях на Донбасі.

За даними Головного управління статистики у Житомирській області, кількість населення (наявне та постійне) коливається від 55,8 тис до 56,3 тис. А от даних щодо точної кількості військовослужбовців, які проживають у місті, наразі у відкритих джерелах немає. Як і чисельності тих, хто в результаті військових дій на Сході отримав інвалідність.

 

ТЕЗА 2: «В Новоград-Волинському є будівлі військового шпиталю, шпиталю, який був відкритий в 1937 році і існував аж до 2013 року».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Про військовий госпіталь, який базувався на території Новограду-Волинського відомо дуже мало. Втім, його таки ліквідували у 2013 р. й неодноразово просили відновити.

 

ТЕЗА 3: «В 13-му році бюджет Міноборони був 15 мільярдів гривень, минулого року – 100 мільярдів. При цьому на п’ятому році війни досі цей військовий шпиталь не відновлено».

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За даними «Білої книги» МОУ, у 2013 році бюджет Міноборони складав понад 15 млн грн., а не мільярдів, як зазначив пан Костюк.  

Бюджет Міноборони минулого року депутат дещо завищив, адже сума сягала трохи менше 95 млрд грн. – інформація «Білої книги» МОУ.

Військовий шпиталь обіцяли відновити ще у 2016 році, але й до сьогодні його не відкрили. Цікаво, що дані, наведені паном Костюком, вже озвучувались – у його ж телевізійному сюжеті цієї зими. Попри це, джерела, звідки тодішній журналіст брав інформацію, у матеріалі не вказані, через що деякі тези сьогодні залишилися без вердикту.

Автор: Артем Листопад

//
Exit mobile version