//

Всюдисущі іноземці, податки і медицина | МАНІПУЛЯЦІЇ І ФЕЙКИ від Ігоря Палиці – Без Брехні

Всюдисущі іноземці, податки і медицина | МАНІПУЛЯЦІЇ І ФЕЙКИ від Ігоря Палиці

Нещодавно лідер партії «ЗА Майбутнє» нардеп Ігор Палиця відвідав підприємство «ІнтерХім» в Одесі, де розповідав про те, що посадовці дбають не про здоров’я українців, а про те, щоб отримати відкати. Новину опублікувало інформаційне агентство УНІАН. Журналісти Район.in.ua проаналізували кілька тез Ігоря Палиці з цього виступу на предмет фейків та маніпуляцій, адже тема здоров’я стосується всіх.

 

ТЕЗА 1. «Держава бере черговий транш міжнародного кредиту – 1,2 мільярда доларів на 15 років. Але чи зрозуміли люди, що під цей транш ми підписали угоду, за якою всі закупівлі ліків для держави мають відбуватися через міжнародні організації?»

ПЕРЕВІРКА

Очевидно, говорячи про кредит «1,2 мільярда доларів» Ігор Палиця має на увазі макрофінансову допомогу Україні від ЄС, особливості надання якої ми пояснювали у попередньому матеріалі. Проте, нардеп переплутав валюту – Україна отримає 1,2 мільярда євро, а не доларів.

У Меморандумі про взаєморозуміння, з яким можна ознайомитись ТУТ (додаток №3), ніде не йдеться про те, що всі закупівлі для держави мають відбуватись через міжнародні організації. А лише про те, що у зв’язку зі спалахом коронавірусу «МОЗ передасть усі централізовані закупівлі лікарських засобів захисту ДП «Медичні закупівлі України» за винятком закупівель, що проводяться через спеціалізовані міжнародні закупівельні організації». Це роблять для того, аби кошти, виділені на боротьбу з вірусом, випадково не «осіли» у чиїхось кишенях.

І ще один цікавий факт – Україну ніхто не змушує закупляти ліки через міжнародні організації, тому що вона це робить із 2015 року. Як пояснюють на сайті МОЗу, ДП «Медичні закупівлі України», яке створили у 2018 році, повинне стати основною закупівельною організацією та забезпечувати прозоре, якісне та своєчасне постачання препаратів.

 

ТЕЗА 2. «Політик зазначив: «…поки український виробник платить мільйонні податки, іноземні інвестори від оподаткування звільняються».

ПЕРЕВІРКА

Чи справді мільйонні податки платить підприємство «ІнтерХім». У розділі «Фінансова звітність» на сайті компанії останній звіт – за 2018 рік. Тоді підприємство заплатило трохи більше 50 мільйонів гривень зобов’язань з податків і зборів. Тож Ігор Палиця говорить правду.

Щодо фрази про іноземних інвесторів – вона сама по собі маніпулятивна. Тут не уточнено, які саме інвестори звільняються від оподаткування, які об’єкти інвестицій тощо. А Палиця, очевидно, стверджує, ніби це геть усі.

Так, система оподаткування в Україні далеко не ідеальна, проте в Розділі ІІ Закону України «Про режим іноземного інвестування» йдеться, що підприємства з іноземними інвестиціями сплачують податки відповідно до законодавства України. А оподаткування митом майна, яке ввозять іноземні інвестори, здійснюється в порядку, встановленому Митним кодексом України.

 

ТЕЗА 3. «..У нас найдорожчі тарифи по транзиту через Україну. Це було зроблено свідомо, щоб Україна припинила бути гравцем на ринку міжнародних перевезень. І так само будуть свідомо мучити з усіх боків «ІнтерХім», щоб нікому з іноземців не заважав».

ПЕРЕВІРКА

Ця фраза нелогічна сама по собі. Як іноземці можуть заважати вітчизняному виробнику, якщо їм дуже дорого сюди їхати? Але Ігор Палиця об’єднав два факти в один, і ще більше усіх заплутав. Більше того, Україна не припинила бути гравцем на ринку міжнародних перевезень. Так наприклад, тільки контракт на транзит російського газу територію України протягом наступних 5 років за новим контрактом поповнить бюджет держави на $7,2 млрд із щорічними виплатами до $3 млрд.

 

Авторка. Світлана Кириченко

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Протидія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу rayon.in.ua

//
Exit mobile version