//

Як Голова Тернопільської ОДА зманіпулював на тлі урядової програми кредитування підприємців «5-7-9» – Без Брехні

Як Голова Тернопільської ОДА зманіпулював на тлі урядової програми кредитування підприємців «5-7-9»

Сайт тернопільської обласної газети «Свобода» розмістив публікацію під заголовком  «Володимир Труш: «Ми повинні подбати про тих, для кого наслідки зараження COVID-19 можуть бути незворотними».

У статті голова Тернопільської ОДА роз’яснює обмеження, які вводяться для підприємців на період карантину вихідного дня, а також запевняє, що «…поряд з обмеженнями Уряд розробив і пропозиції щодо підтримки підприємців у період карантину». На підтвердження цієї тези наводиться приклад, що «Вже сьогодні підприємці можуть скористатися кредитною програмою «5-7-9». Та чи дійсно ця програма була прийнята за для допомоги тим, хто постраждав від коронавірусу? Це не зовсім так!

ПЕРЕВІРКА

Постанова Кабінету міністрів України № 28 «Про затвердження Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва» справді діє. За даними Мінфіну, за 6 місяців з моменту старту програми уповноважені банки вже видали 4847 позик на загальну суму в 11,571  мільярда гривень. Однак ця постанова прийнята 24 січня 2020 року ще за два місяці до  оголошення в країні карантину. Діятиме вона щонайменше 5 років не залежно від того, які карантинні обмеження запроваджено стосовно малого бізнесу.

У змінах, внесених  до цієї постанови Кабінетом міністрів № 283 від 15 квітня 2020 року справді у пункті 4 зазначено, що фінансова державна підтримка надається з метою «запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також для запобігання та подолання їх наслідків». Однак ніяких додаткових заходів на підтримку бізнесу на час карантинних обмежень ці зміни не декларують і додатково не розширюють можливості підприємців.

Таким чином голова Тернопільської ОДА зманіпулював, посилаючись на рішення Уряду, які той прийняв ще до оголошення карантину і які реалізовуються незалежно від епідемічної ситуації.

 

Матеріал підготовлено Тернопільським медіа-центром в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах»

 

//
Exit mobile version