//

Як мер Одеси Геннадій Труханов заплутався у цифрах і недооцінив бюджет розвитку свого міста – Без Брехні

Як мер Одеси Геннадій Труханов заплутався у цифрах і недооцінив бюджет розвитку свого міста

Програму «Свобода слова» на ICTV 10 червня відвідали топ-5 членів виборчого списку партії «Опозиційна платформа  – партія миру і розвитку». Четвертий у списку – мер Одеси Геннадій Труханов відзначав досягнення децентралізації на прикладі свого міста: «Например, было сегодня сказано о децентрализации. Да действительно передача полномочий государственных органов на места произошла. Нам передали полномочия. И в Одессе бюджет развитися вырос в 7 раз. 300 миллионов 2014 год. И более 2,5 миллиарда 2018 год», – сказав Труханов (2:36:30).

 

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

СУТЬ ПИТАННЯ:

У 2014 році почалася реформа децентралізації. У вимірі фінансів громад, метою було зробити ефективнішими принципи наповнення і витрачання коштів місцевих громад. До того в місцевих громадах залишалися податки на доходи фізичних осіб, акцизи, податки на нерухомість, рента з користування надрами, тощо. Внаслідок децентралізації громади отримали більше інструментів призначати місцеві податки і збори. Крім щойно перерахованих, на місцях залишаються:

Більшість цих податків і зборів залишаться в громадах у повному обсязі.

На 2018 рік місцеві податки становлять близько четвертини-третини доходів загального фонду місцевих бюджетів. Тим не менше, громади все одно залежать від субвенцій і дотацій із центрального бюджету в сферах освіти, допомоги малозабезпеченим, пільг за компослуги і навіть розбудови інфраструктури.

Практика бюджетів розвитку існувала і до децентралізації. Гроші бюджетів розвитку можна витрачати, зокрема, на: розвиток інфраструктури, погашення місцевих боргів і закупівлю транспорту.

Бюджет розвитку наповнюється із:

 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У 2014 році витрати бюджету розвитку Одеси складали 342 млн гривень, а в 2018-му – 2,84 млрд. Таку інформацію повідомили у відповідь на запит в Департаменті фінансів Одеської міської ради.

Тобто, за ці роки бюджет розвитку міста зріс в 8,3 разів.

Як повідомляється на сайті міськради Одеси, за перші 6 місяців з бюджету розвитку витратили майже 988 мільйонів гривень.

27 % витрат із бюджету розвитку міста стосуються погашення кредитів міської ради, ремонту, близько чверті – переоснащення бюджетних установ.

На інфраструктурні і реставраційні проекти, за звітом міськради, вклали майже 330 мільйонів гривень, тобто, близько третини витрат.

 

Автор: Олексій Півторак

//
Exit mobile version