//

Як обіцяний Омеляном автобан Маріуполь-Запоріжжя перетворився на дорогу другої категорїї – Без Брехні

Як обіцяний Омеляном автобан Маріуполь-Запоріжжя перетворився на дорогу другої категорїї

Минулого року міністр інфраструктури Володимир Омелян анонсував будівництво автобану, який з’єднає Маріуполь і Запоріжжя: “Німецька сторона розглядає можливість виділення фінансування на автодорогу в Східній Україні, ймовірно, це буде дорога Маріуполь – Запоріжжя. І вона стане першим справжнім автобаном в Україні, побудованим за всіма вимогами“, – написав Омелян на своїй сторінці в Facebook.

Та чи дотримався міністр обіцянки – перевірили фахівці «БезБ».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

12 серпня 2019 року очільник Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко повідомив, що 30 кілометрів траси Н-08-Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь буде капітально відремонтовано в межах Донецької області вже цього року.

У минулому році колишня територіальна дорога Т-08-03 Запоріжжя – Маріуполь стала складовою національної траси Н-08, що з’єднує Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через Кременчук) – Маріуполь. Загальна протяжність траси – більш 644 кілометрів, і ділянку в межах Донецької області становить 41,5 кілометра. Тобто, до завершення ремонтно-будівельного сезону десять кілометрів траси матимуть нове асфальтобетонне покриття (це поточний середній ремонт). Решта траси – ще 31 кілометр підлягає капітальному ремонту.

Мешканці Донеччини радіють – дорога нарешті будується. Але трохи дивує інша ситуація – у вересні минулого року міністр інфраструктури Володимир Омелян анонсував будівництво автобану, який з’єднає Маріуполь і Запоріжжя.

Про це він написав у Facebook після свого візиту до Німеччини і переговорів з німецьким міністром економіки Пітером Альтмайером.

«Відбулися розширені переговори з міністерствами економіки і транспорту (Німеччини, – авт.). Німецька сторона розглядає можливість виділення фінансування на автодорогу в Східній Україні, ймовірно, це буде дорога Маріуполь-Запоріжжя. І вона стане першим справжнім автобаном в Україні, побудованому за всіма вимогам ЄС», – повідомив Омелян.

Але планам і обіцянкам міністра інфраструктури не сталося втілитися в життя. Як повідомляє прес-служба Служби автомобільних доріг у Донецькій області «Роботи виконуються за рахунок Державного дорожнього фонду за окремою бюджетною програмою 3111190  «Покращення стану автомобільної дороги Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь за маршрутом Запоріжжя – Маріуполь».

Тобто ремонт траси Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь проводиться у межах реалізації Програми розвитку доріг 2018-2022. Більше того, ремонт Н-08 Укравтодор розпочав ще в 2016 року у межах фінансування з державного бюджету, – підкреслюють в Службі автомобільних доріг у Донецькій області.

На проведення ремонтних робіт на 2018 рік (на будівництво, капітальний та поточний) ремонт траси державного значення Н-08 «Бориспіль–Дніпро–Запоріжжя–Маріуполь», обсяг фінансування складав близько 13 млн. грн. І про це не міг не знати міністр інфраструктури, коли обіцяв донеччанам «автобан», який залишився лише обіцянкою.

 

Автор: Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version