//

300 млн прибутку від концесії Херсонського морпорту замість реальних 30 “нарахував” голова Херсонської ОДА – Без Брехні

300 млн прибутку від концесії Херсонського морпорту замість реальних 30 “нарахував” голова Херсонської ОДА

Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв на своїй сторінці у Фейсбуці поділився інформацією про передачу Херсонського морського торговельного порту у концесію на 30 років. Фактчекери  перевірили, чи правильні факти вказав голова ОДА у своєму дописі.

ТЕЗА 1: «Херсонський морський торговельний порт передадуть у концесію на 30 років. За цей час очікується залучення інвестицій приватного партнера у розмірі 1,4 мільярда гривень. Це 300 мільйонів на рік!»

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Якщо за 30 років очікується інвестицій на 1,4 мільярди гривень, то, якщо порахувати на рік, розділивши 1,4 млрд на 30 – це 46, 66 мільйонів гривень, а не 300, як зазначив Гусєв.

 

ТЕЗА 2: «Вже 8 жовтня Міністерство інфраструктури України опублікувало тендерне оголошення концесійного проєкту та протягом 60 днів – до 6 грудня – приватні інвестори можуть подати свої пропозиції.»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

8 жовтня 2019 року, на сайті Міністерства інфраструктури України опублікувало оголошення «про проведення концесійного конкурсу щодо передачі в концесію майна ДП “Херсонський морський торговельний порт” і майна ДП “Адміністрація морських портів України”. Також  оголошення  опубліковане на сторінці 11 газети «Голос України» №192 від 8 жовтня 2019 року.

 

ТЕЗА 3: «Важливо, що після завершення дії угоди приватний концесіонер передасть всі активи, навіть новостворені, знову у власність держави»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно з п.1, 2, 8 Статті 30 закону «Про концесію» № 155-ІХ :

«… Після припинення дії концесійного договору земельна ділянка, передана в оренду концесіонеру, передається в користування державному, комунальному підприємству, установі, організації, визначеній концесієдавцем» … 2. Нерухоме майно, новозбудоване концесіонером на підставі та відповідно до умов концесійного договору, є державною чи комунальною власністю … .8. Об’єкт концесії підлягає поверненню концесієдавцю після припинення дії концесійного договору у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, з урахуванням положень концесійного договору».

Тобто так, після закінчення договору концесіонер має передати всі активи, навіть новостворені, знову у власність держави.

Але, слід зазначити, зо згідно з п.3 Статті 33 цього ж закону:

«У виняткових випадках, за рішенням концесієдавця [тобто держава -ред.], умовами концесійного конкурсу може передбачатися повне або часткове правонаступництво концесіонера за правами та обов’язками балансоутримувача. Обсяг правонаступництва, а також умови та порядок передачі концесіонеру прав та обов’язків балансоутримувача визначаються умовами концесійного конкурсу та концесійним договором», а також «Інші необоротні матеріальні активи, оборотні матеріальні активи балансоутримувача можуть бути викуплені концесіонером на умовах, встановлених концесійним договором».

Тобто, за певних обставин концесіонер, може отримати об’єкт концесії у власність.

P.S. Через декілька годин після публікації, Юрій Гусєв видалив цей пост зі своєї сторінки, мабуть, зрозумівши, що помилився.

P.P.S. Поки готувався матеріал голова ОДА знову виклав пост про концесію, замінивши інформацію на:

“Херсонський морський торговельний порт передадуть у концесію на 30 років. За цей час очікується залучення інвестицій приватного партнера у розмірі 1,4 мільярда гривень. Завдяки збільшенню потужності та ефективності підприємства до бюджетів різних рівнів буде надходити близько 300 мільйонів гривень податків”

 

Автор: Юлія Лук’яненко, «Вгору»

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version