//

Як тернопільські чиновники не виконують обіцянки – міст, що обвалився півроку тому досі недобудований – Без Брехні

Як тернопільські чиновники не виконують обіцянки – міст, що обвалився півроку тому досі недобудований

Півроку тому на Тернопільщині поблизу села Лисівці у річку Серет обвалилася частина автомобільного мосту. Він знаходиться на дорозі Р-24 та з’єднував два райони: Борщівський та Заліщицький. Окрім того, цей міст є частиною траси державного значення Татарів-Кам’янець-Подільський, що  сполучає три області: Івано-Франківську, Тернопільську та Хмельницьку.

За час, відколи стався обвал, посадовці та політики навперебій озвучували дати, коли на місці завалу з’явиться нова конструкція. Фактчекери перевірили, чи хтось таки виконав свою обіцянку стосовно будівництва нового мосту в селі Лисівці.

 

ОБІЦЯНКА 1. Богдан Юлик: “Будівництво металевого мосту триватиме близько трьох місяців”

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Міст поблизу села Лисівці знаходиться на балансі Служби автодоріг у Тернопільській області. На той час керівником САДу був Богдан Юлик. Сьогодні він – начальник відділу контролю та документального забезпечення у Укравтодору. У випуску новин UA: Тернопіль від 21 лютого він зазначив, що будівництво мосту буде  завершено орієнтовно через  три місяці, тобто до кінця травня (0:30 сек).

Редакція перевірила, чи справді завершилося будівництво. Так, станом на 15 серпня, як видно зі світлин, наразі у селі Лисівці лише тривають роботи, і рух на цій ділянці не відновили.

   

 

ОБІЦЯНКА 2. Богдан Юлик: “Орієнтовний термін завершення робіт – 1, 5 місяці із сьогоднішнього дня”.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Через місяць після обвалу мосту на сторінці САДу у Фейсбуці публікують відео, де Богдан Юлик на зустрічі із міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном говорить, що на місці обвалу буде зведено тимчасовий міст (0:50 сек). Проте досі ні тимчасової, ні постійної конструкції на цьому місці немає.

 

ОБІЦЯНКА 3. Степан Барна: “Міст буде робити підрядна організація. Перед нею поставлено завдання впродовж наступних півтора місяці завершити і здати об’єкт”.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

16 березня на сторінці у соцмережі Facebook Тернопільcької ОДА з’явився коментар тодішнього очільника облдержадміністрації Степана Барни (“Європейська солідарність”), який цього року балотувався до Верховної Ради, де стверджується, що новий міст мають здати в експлуатацію через 1, 5 місяці.

По-перше, Барна маніпулює, перекладаючи відповідальність на підрядника, а його роботи залежать від виділених коштів. По-друге, свою обіцянку Барна як голова ТОДА стосовно зведення нового мосту не виконав, адже його було звільнено з посади 11 червня, а станом на кінець травня він ще виконував обов’язки очільника області.

 

ОБІЦЯНКА 4. Олег Барна: “Півторамісячна «тяганина» із розблокування рахунків Служби автомобільних доріг в Тернопільській області завершилася. Гроші перераховані підряднику зі Львова, роботи розпочаті. Пообіцяв – зробив!”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ  / ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

На деякий час про Лисівський міст у області забули, але напередодні виборів, а саме “дня тиші”, 19 липня, із новою заявою з’явився народний депутат Олег Барна (“Європейська солідарність”), який програв вибори на округу №167, що включає Борщівський, Заліщицький, Чортківський райони.

У своєму відеозверненні у соцмережі, яке він зняв на мості, Барна стверджує, що, як і обіцяв,  роботи на цій ділянці розпочаті і що конструкцію до осені буде збудовано (1:08 сек) Також він зазначає, що підряднику було перераховано 10 млн. гривень (0:17 сек) з держбюджету на ремонтні роботи.

Як свідчать зроблені редакцією світлини, роботи і справді розпочали, проте у САДі на запит про перераховані кошти повідомлено, що сума становить 3 млн. гривень.

Окрім того, висловлювання “пообіцяв-зробив” носить маніпулятивний характер, адже на порталі “Слово і Діло”, яке моніторить обіцянки чиновників, відповідної від Барни  не зафіксовано. Окрім того, розблоковувати кошти на рахунках каначейства, як стверджує Барна, не входить у обов’язки народного депутата.

 

ОБІЦЯНКА 5. Віктор Гевко: “Сьогодні, я отримав запевнення, що відновлювальні роботи розпочнуться вже за кілька днів, а до кінця осені по мосту можна буде знову безпечно їхати!”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Найсвіжішу “порцію” піару стосовно мосту розмістив на початку серпня на своїй сторінці у Фейсбуці конкурент Олега Барни і переможець по округу №167 Віктор Гевко (“Слуга народу”). У своєму пості він завіряє, що роботи розпочнуться за декілька днів.

Роботи наразі і справді розпочалися, проте саме висловлювання майбутнього нардепа є маніпуляцією, адже він не вказує від кого отримав запевнення, і як та де воно зафіксоване.

А чи збудують міст до кінця осені, як обіцяє Гевко, ми згодом перевіримо.

 

Автор: Світлана Величко, Тернопільський Медіа Центр

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version