//

Як у регіональному сегменті соцмереж маніпулюють летальністю від COVID-19 в Україні | МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Як у регіональному сегменті соцмереж маніпулюють летальністю від COVID-19 в Україні | МАНІПУЛЯЦІЯ

Вже більше ніж пів року у світі борються з пандемією коронавірусу, яка забрала життя понад  770 тисяч жителів планети. Не зважаючи на це, прихильників різноманітних теорій змови у соцмережах не меншає. Час від часу у мережі можна натрапити на їхні дописи. Нещодавно у одній із тернопільській груп у Facebook поширився коментар, де порівнюється кількість летальних випадків від коронавірусу та інших причин смертей. Ми вже не раз розвінчували цю маніпуляцію. Але вони все одно повертаються і набирають значну аудиторію. Ймовірно це пов’язано це наближенням виборчих перегонів і намаганням в той чи інший спосіб дискредитувати владу. Тож розповідаємо знову де і як нас дурять.

ПЕРЕВІРКА

Від чого помирають українці? – картинку із таким заголовком опублікував користувач соцмережі під однією з публікацій у групі «Тернопільські новини». Чи то «свіжу» статистику не підвезли, чи то аргументи закінчуються, але у зображенні чомусь порівнюються цифри за перші два місяці 2020 року, хоча на вулиці вже серпень.

Привертає увагу те, що ні у картинці, ні у підписі до неї не вказується джерело інформації, тобто звідки взяті статистичні дані.

По-друге, рядок із даними про COVID-19 виділено іншим (червоним) кольором, на відміну від решти із переліку. Очевидно, що таким чином автор порівнює рівень смертності в Україні від різних причин саме зі смертністю від коронавірусу.

По-третє, як ми говорили, у картинці називають цифри за перші два місяці 2020 року, тобто станом на 29 лютого 2020 року. Проте, за інформацією Міністерства охорони здоров’я , перший випадок захворюваності на COVID-19 в Україні був зафіксований 3 березня, а перший летальний випадок – 13 березня.

Тобто ніяких 220 випадків смертей від коронавірусу за перші два місяці цього року в Україні не було, ба, більше, за офіційними даним  МОЗу, навіть хворих ще не було.

Щодо самого порівняльного списку, який включає 13 пунктів, де COVID-19 – на передостанньому місці, то виглядає ніби автор хотів показати, що найбільше українців помирає з інших причин, а не від коронавірусу. Серед цього списку – захворювання і причини, які не є інфекційними, як коронавірус, а тому порівнювати їх нелогічно. Подібні меседжі ми вже спростовували у рамках світової статистики у матеріалі «Як маніпулюють статистикою летальності від COVID-19 та інших захворювань і причин смерті людей | МАНІПУЛЯЦІЯ, НЕПРАВДА».

Висновок

Поширена у соцмережі інформація є неправдою, бо цифри щодо смертності від коронавірусу не відповідають дійсності, а також містить маніпулятивний характер, маючи на меті підштовхнути до потрібної думки, що не такий вже той коронавірус і страшний.

//
Exit mobile version