//

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕПУТАТ ВІД «БАТЬКІВЩИНИ» ДМИТРО МАЙСТРО НЕКОМПЕТЕНТНО КОМЕНТУВАВ НОВИЙ ЗАКОН ПРО «ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ» В ЕФІРІ СУСПІЛЬНОГО – Без Брехні

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕПУТАТ ВІД «БАТЬКІВЩИНИ» ДМИТРО МАЙСТРО НЕКОМПЕТЕНТНО КОМЕНТУВАВ НОВИЙ ЗАКОН ПРО «ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ» В ЕФІРІ СУСПІЛЬНОГО

За новою редакцією закону Верховної Ради України «Про житлово-комунальні послуги» з травня 2019 року нараховується пеня за несплату житлових комунальних послуг. Депутат Запорізької обласної ради Дмитро Майстро прокоментував цей закон у ефірі програми «Тема дня» каналу «Суспільне: Запоріжжя» (від 6.05.2019).

ТЕЗА 1 (2:35): «Закон вступив тільки в частині. Більша частина цього закону вступить, вже безпосередньо набере свою чинність, через 6 місяців. Але якщо говорити про пеню, то ця норма вступила з 1 травня»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» був підписаний у листопаді 2017 року. Цей Закон регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг. Остання редакція відбулася 9.06.2018, за нею він повністю набуває чинності 1.05.2019. Про це повідомляє сайт Верховної Ради України (мал. 1).

 

Це означає, що Дмитро Майстро не компетентний у цьому законі. Він не знає, що закон «Про житлово-комунальні послуги» вже набув чинності.

За словами депутата з 1 травня 2019 року боржникам нараховується пеня. Це дійсно так, оскільки закон працює в оновленій редакції саме з цієї дати (мал. 2).

Мал. 1. Прикінцеві положення закону України «Про житлово-комунальні послуги»

ТЕЗА 2 (2:58): «Законодовець передбачив, що пеня нараховується відповідно з розміром договору, але не більше ноль одної цілої відсотка за кожен день прострочення»

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Стаття 26 закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачає відповідальність за незалежне виконання договору у вигляді нарахування пені. У відповідності до неї «споживач, що невчасно сплатив за житлово-комунальні послуги, зобов’язаний сплатити пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 (нуль цілих однієї сотої) відсотка суми боргу за кожен день прострочення».

Вираз Дмитра Майстра «не більше ноль одної цілої відсотка» є незрозумілим. Очевидно, що депутат помилився у цифрах, або ж пропускав уроки математики в школі.

 

Автор: Олена Кулага

//
Exit mobile version