//

«Зайві хворі» та «зайві діти» | МАНІПУЛЯЦІЇ та СПЕКУЛЯЦІЇ на Херсонщині на місцевих виборах гострими соціальними питаннями   – Без Брехні

«Зайві хворі» та «зайві діти» | МАНІПУЛЯЦІЇ та СПЕКУЛЯЦІЇ на Херсонщині на місцевих виборах гострими соціальними питаннями  

«Зайві хворі» та «зайві діти» з’явилися на бордах політичної партії «Батьківщина» у Херсоні перед місцевими виборами. Розповідаємо, чому ці гасла є політичною маніпуляцією.

 Скорочено 500 медичних ліжок. Зайві хворі?

Ця інформація розміщена на борді партії «Батьківщина» у центрі Херсона. Щоб дізнатися, чи є вона правдивою, ми зробили запит на інформацію до обласного Департаменту здоров’я – тут дізнаємося ситуацію по області загалом. Запитали, скільки ліжок було скорочено в області з 1 січня 2020 року по 31 серпня 2020 року. У відповіді отримали таку інформацію: станом на 1 липня в області функціонує 6600 ліжок проти 7395 на 1 січня 2020 року. Оптимізували ліжковий фонд в кількості 795 одиниць.

Дійсно, кількість ліжок з початку цього року у закладах охорони здоров’я області зменшилася. Але ми отримали офіційну інформацію за чітко окреслений період і на чітко окресленій території. На борді ж ми бачимо інформацію про скорочену кількість ліжок – 500 штук (цілком конкретна кількість), проте не зазначено, на якій території (у самому Херсоні, чи по всій області) та за який період (за півроку, рік чи за 10 років). Тож мешканці обласного центру можуть сприйняти цю інформацію саме у розрізі міста Херсона, що наче ліжка в лікарні скорочують саме тут. Тому інформація на борді є маніпуляцією.

В якій кількості і де саме скорочено ліжка у закладах охорони здоров’я області за період з 1 січня по 1 липня 2020 року – у відповіді Департаменту здоров’я Херсонської ОДА.

Зачиняють середні школи. Зайві діти?

Така інформація міститься на іншому борді партії «Батьківщина» у центрі Херсона. Ми запитали інформацію у Херсонській ОДА за період з 1 січня 2020 року по 31 серпня 2020 року. Так, на 1 січня 2020 року в області функціонувало 450 закладів загальної середньої освіти, а станом на 1 вересня 2020 року – 443 заклади. Тож, припинили функціонувати 7 закладів загальної середньої освіти по всій області.

Як повідомили у Херсонській ОДА, частину закладів ліквідували через малу наповненість класів. Для прикладу, у Лиманівській загальноосвітній школі навчалися лише 11 учнів. Також ліквідовано 4 заклади у Скадовському районі. З метою оптимізації ліквідовано Старозбур’ївську загальноосвітню санаторну школу-інтернат І-ІІ ступеня. А «Гімназія ім. Т.Г.Шевченко» стала «Спортивним ліцеєм ім. Т.Г.Шевченко». Заклад приєднали до комунального закладу «Херсонський фаховий спортивний коледж».

 

Хоч кількість загальноосвітніх закладів в області і поменшала, інформація, яку використовує на бородах політична партія є маніпуляцією, адже інформація – неповна. Не зазначено, де, за який період та в якій кількості скорочено заклади загальної середньої освіти. І хоч дійсно, в області були скорочені заклади середньої освіти, інформація, розміщена на борді є маніпуляцією бо не вказана точна кількість закладів, а головне – і це ключове – причини таких скорочень.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

//
Exit mobile version