//

“Зупиню антиконституційний карантин, відправлю дітей до школи!”| Кандидат у мери Херсону обіцяє скасувати постанови Кабміну і нехтувати рекомендаціями ВООЗ – Без Брехні

“Зупиню антиконституційний карантин, відправлю дітей до школи!”| Кандидат у мери Херсону обіцяє скасувати постанови Кабміну і нехтувати рекомендаціями ВООЗ

Кандидат у мери Херсона Кирило Стремоусов 16 жовтня провів зустріч з виборцями у Шевченківському парку, звідки провів прямий ефір на своєму ютуб каналі. 

Він розповідав про свою передвиборчу програму. Більшість її пунктів пов’язані з карантином, який зараз діє в Україні через коронавірус. Фактчекери перевірили наскільки його обіцянки відповідають дійсності.

ТЕЗА 1: (4:10) “Зупиню антиконституційний карантин в Херсоні”. 

Відповідно до Статті 29 Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб”:  карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

Завданням місцевого самоврядування є забезпечити його виконання на місцях. Скасувати карантин не в повноваженнях міського голови.

У березні Кабмін прийняв постанову № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”, відповідно до якої, з урахуванням змін та доповнень, на усій території України був установлений карантин.

Суперечки з приводу відповідності Конституції цієї постанови ведуться з самого її прийняття, але рішення про це може винести лише Конституційний Суд. Є рішення про визнання неконституційними її окремих положень, які пов’язані з бюджетом країни, але рішення про повну її невідповідність немає.

ТЕЗА 2:  (5:20) “Усі школи, дитячі садки, інститути міста будуть відкриті для дітей згідно Конституції України.”

Дійсно, рішення про канікули, закриття шкіл та яку форму навчання впроваджувати у закладах освіти приймає місцева влада. Проте мер не вирішує це в односторонньому порядку, а може подати для розгляду відповідну пропозицію на сесію міської ради.

Але, перехід на дистанційне навчання не суперечить Конституції України. Згідно зі Статтею 53 “кожен має право на освіту”. Але дітей не позбавили права навчатися, а змінили форму навчання. А всі питання, які стосуються саме процесу здобуття освіти регулюються Законом “Про освіту”. 

Згідно п.1 Статті 9 цього закону: Основними формами здобуття освіти є:

ТЕЗА 3:  (6:03) “Забороню примусове носіння масок в школах, лікарнях …”

Обов’язкове носіння масок у громадських місцях регулюється постановою Кабінету Міністрів України “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”. У внесених змінах  до постанови від 2 квітня 2020 р. вказано, що “Забороняється….перебування в громадських місцях без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно”. 

Міська влада не має право порушувати постанови Кабінету міністрів і в особовому порядку приймати такі рішення.

ВИСНОВОК:

 

Авторка. Мирослава Романова

«Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». 

//
Exit mobile version