//

За останні 10 років Україна у Рейтингу процвітання втратила 42 позиції – Без Брехні

За останні 10 років Україна у Рейтингу процвітання втратила 42 позиції

Проект «БезБ» продовжує серію освітніх публікацій про місце нашої країни у різних міжнародних рейтингах, динаміку змін її позицій, співвідношення з сусідніми країнами.

Поточна публікація стосується Індекс процвітання країн світу – даний рейтинг активно згадувався українськими політиками під час останніх парламентських виборчих перегонів.

Засновник рейтингу – Інститут Legatum (The Legatum Prosperity Index, британського аналітичного центру The Legatum Institute підрозділ міжнародної інвестиційної групи Legatum), оприлюднює дані свої дослідження з 2006 року. Мета – вивчення суспільного благополуччя і його розвиток в глобальному масштабі.

Індекс складається на основі різних показників, об’єднаних у дев’яти категоріях. Статистичні дані, що використовуються в рейтингу, отримані з Організації Об’єднаних Націй, Світового банку, Організації економічного співробітництва і розвитку, Світової Організації Торгівлі організації, Gallup, Economist Intelligence Unit, IDC, Pyramid Research і інших інститутів. До редакційної ради видання Індексу входять представники ряду провідних університетів та дослідницьких центрів.

Категорії рейтингу відображають різні аспекти життя суспільства і параметри суспільного добробуту: Економіка, Підприємництво, Управління, Освіта, Охорона здоров’я, Безпека, Особисті свободи, Соціальний капітал, Екологія.

Рейтинг кожної країни визначається шляхом обчислення середньозваженого значення зазначених індикаторів, кожен з яких визначається як основи процвітання. У 2018 році дослідження охоплює 149 країн.

В даному рейтингу за підсумками 2018 року Україна займає 111-ту позицію. Вона граничить з такими країнами як – Іран (108), Бангладеш (109), Малаві (110), та – Джибуті (112), Лаос (113), Лесото (114).

Відповідно, за 10 останніх років наша держава за Індексом процвітання країн світу втратила 42 позиції.

Джерела: THE 2010 LEGATUM PROSPERITY INDEXTHE 2014 LEGATUM PROSPERITY INDEXThe 2018 Legatum Prosperity Index.

PS. «БезБ» відкрив рубрику «10 років покращення». Підґрунтям для початку роботи над нею стало декілька меседжів, які активно використовували (інколи маніпулятивно) за часів вже попередньої влади та під час останніх президентських перегонів.  А саме:

  1. Україна і Польща, після розвалу соціалістичного блоку, мали  однаковий економічний потенціал, тому досягнення нашого західного сусіда часто згадують, як докір недолугості правлячої еліти нашої держави.
  2. «В Україні краще ніж у Росії» – даний меседж не конкретизує, за якими критеріями «краще». Звичайно, ми маємо безперечні досягнення в області демократії, народовладдя, волевиявленні громадян. Однак, є ще інший бік «медалі краще» – економічний. І тут не все так однозначно, зважаючи на те, що Росія – світовий постачальник нафти і газу.
  3. Період в 10 років був вибраний за наступних причин. По-перше, і «злочинна влада Януковича» у 2010 році і проєвропейська Порошенко у 2014 році отримали мандат виборців фактично під ідентичними гаслами: «Будуємо нову країну» («Партія регіонів»), «Жити по-новому» (БПП «Солідарність»). По-друге, під час правління кожна з «політичних еліт» пишалась своїми досягненнями, прорахунки і недоліки списуючи на «попєрєдників», або «злочинну владу». Водночас, після втрати керма керування країною, і перша, і друга еліти отримували різко негативний статус.

Враховуючи, що пересічний громадянин дуже часто опиняється в полоні маніпулятивної риторики або емоційних меседжів, «БезБ» говоритиме мовою фактів. Рубрика «10 років пАкращення» не носить формат викриття, але має на меті просвітницьку, пізнавальну функцію – надати фактичну, реалістичну картину економічного розвитку країни за останні 10 років.

Кожна публікація розкриватиме в доступній формі (через інфографіку і короткий опис) один із економічних або соціальних аспектів. До того ж, буде продемонстровано співвідношення показників України до Польщі і Росії.

 
//
Exit mobile version