//

Астрологічний ФЕЙК про календар сприятливих і несприятливих днів для вакцинування за знаком зодіаку – Без Брехні

Астрологічний ФЕЙК про календар сприятливих і несприятливих днів для вакцинування за знаком зодіаку

Днями на нашому ресурсі БезБрехні ми розвінчали фейк про те, що щеплені вчителі нібито можуть бути небезпечними для дітей і викликати у учнів головний біль» (напевно чип фонить:). Але для ТСН що фейк, що його спростування – напевно одне й теж – у гонитві за хайпом телеканал поширив  цю нісенітницю у своєму сюжеті. Фактчекінг? Ні не чули…

Нагадаємо, «карколомні» фейки про «загрози» вакцинації із «батьківських» чатів ми розібрали у матеріалі «Як фейками «небезпеку» від щеплення намагаються довести до абсурду».

Не минуло й кількох днів, як з’явився новий інформаційний вкид. До дискредитації вакцинальної кампанії від COVID-19 в Україні підключили … астрологів. Соцмережами почав гуляти допис із графіком «сприятливих» і «несприятливих» днів для вакцинації для кожного знаку зодіаку. Вочевидь це повна нісенітниця, але розкажемо чому.

СПРОСТУВАННЯ

Астрологи-фейкороби створили цілий «календар» начебто сприятливих, нейтральних і несприятливих днів для вакцинації від коронавірусу у жовтні. Ці дні відзначені зеленим, жовтим і червоним кольорами.

Цікаво, що автори таблиці не заперечують вакцинацію як таку (що вже тішить). Очевидно, «ціляться» в аудиторію, яка хоче вакцинуватися, але ще не визначилась. Проте, така «опіка» працює якраз проти поміркованого ставлення до щеплення, виводячи його в сферу магії та чаклунства.

Відповідні дописи з’явилися як у Facebook, так і в Instagram. Традиційно, автори закликають зберігати вірусний пост і ділитися ним з друзями. А ми не раз повідомляли, що подібні заклики і ще й російською мовою – явна ознака фейкової інформації.

Вакцинація за знаком зодіаку, звісно ж, безглузда нісенітниця. У доказовій медицині не існує і не може існувати такої практики. Адже сучасна наука повністю заперечує дієвість астрологічних методик і кваліфікує астрологію як псевдонауку.

Тому варто керуватися не рекомендаціями із зоряного календаря, а справжнім графіком щеплень.

 

КОЛИ ПОТРІБНО ВАКЦИНУВАТИСЯ

Відомо, що вакцинацію від коронавірусу більшістю вакцин проводять у два етапи. І для різних вакцин є різні терміни, коли потрібно вводити  другу дозу. Саме до цього графіку варто ставитися серйозно і володіти інформацією, коли та як вакцинуватися.

Зокрема, на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України пояснили, коли бажано робити щеплення залежно від того, яку вакцину вам ввели першою дозою:

Якщо вам не вдалося вакцинуватися другою дозою в зазначену дату, то зробіть це за першої зручної нагоди. При виникненні непереборних обставин ввести другу дозу можна на сім днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca (Covishield/SKBio). Для вакцини Pfizer є «вікно» між 21 та 28 днем після введення першої дози. І будьте здорові!

 

Авторка: Світлана Кирилова

//
Exit mobile version