//

Чай, горілка, мед і сода в одному «флаконі» | Нові фейкові «ліки» від COVID-19 тепер вже за рецептом «пражського» медика – Без Брехні

Чай, горілка, мед і сода в одному «флаконі» | Нові фейкові «ліки» від COVID-19 тепер вже за рецептом «пражського» медика

Ми вже не одноразово на піку пандемії спростовували фейки про ті чи інші рецепти від китайських та британських лікарів, які вбивають вірус після одного ковтка, намазування на п’ятку чи занюхування на ніч. Проте, зомбі-фейки мають властивість повертатися. Цього разу ще одні «рятівні ліки» від коронавірусу за рецептом «пражського» лікаря, активно поширюють у соцмережі Facebook і містили просто неймовірний набір інгредієнтів. Складалося враження, що фейкмейкери вирішили не мудрити і «змішати в один рецепт, всі складові, що знали раніше.  Що з того вийшло ми з’ясовували.

ПЕРЕВІРКА

Перше, що кидається у очі, це – сама побудова тексту повідомлення. Воно має безліч граматичних помилок, як-от у словах «гриб», «тен», «рум», «шпори», «хоть» та інші, що точно не виглядає як достовірний рецепт, а скоріше як набір слів. Такі ознаки ми вже неодноразово виявляли у фейках, текст яких будується на автоматичному перекладі або з російської мови, або з різних іноземних. Це є характерною ознакою фейковості повідомлення.

Автор публікації також стверджує, що згаданий рецепт – від «пражського» лікаря, проте невідомого якого, без імені та прізвища. Знов же таки – красномовна ознака, що це вигадана інформація (хоча скорше – дезінформація).

Щодо самого складу рецепту, то вкотре наголошуємо, що у рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я, які постійно оновлюються, на поточний момент немає жодної, яка стосується позитивного впливу води, лимону чи меду на профілактику, а тим більше лікування COVID-19. Так само категорично висловлюється ВООЗ стосовно алкоголю, який теж є у складі рецепту.  У організації зазначають, що вживання алкоголю не захищає від COVID-19 і може бути небезпечним.

Більше того, ВООЗ наголошує на тому, що наразі немає жодних специфічних ліків чи методів для лікування і профілактики коронавірусу. Найкраща профілактика від коронавірусу досі та сама — часто і ретельно мийте рук із милом, важливо не торкатися ними очей, рота та носа, дотримуватися соціальної дистанції.

Також варто зауважити, що автор посту розповідає про рецепт, який нібито вилікував від «грибу-грипу» два роки тому, і який нібито схожий за симптомами на коронавірус. Проте на вірус Covid-19 почали хворіти наприкінці минулого року. Саме ж захворювання спричинене коронавірусом SARS-CoV-2, який науці був невідомий раніше.

Та й порівнювати грип і коронавірус не можна, адже це два зовсім різні захворювання. Про це ми вже писали у матеріалі «Спільні риси та відмінності Грипу і Covid-19 | Інфа для попередження фейків і маніпуляцій».

 

Автор. Світлана Величко

//
Exit mobile version