//

Чи хворіють на Дельту вакциновані, так само як і невакциновані?  – Без Брехні

Чи хворіють на Дельту вакциновані, так само як і невакциновані? 

Якщо ви, при найменших ознаках застуди нюхаєте все навколо, щоб хоч якось зорієнтуватись, коронавірус у вас чи ні – то знайте – ви не самотні. Цей симптом дійсно став візитною карткою нового захворювання.

Але не встигли ми хоч якось адаптуватись до ковіду та відстеження його симптомів, як з’явився новий штам – зустрічайте Дельту.

Штам наробив багато шуму, адже виявився майже вдвічі заразнішим за попередні варіанти вірусу, а ще він може спричинювати важче протікання хвороби. https://uni.cf/3FB6Rcp

 

МЕСЕДЖ: Чи відрізняються симптоми у хворих на Дельту від попередніх варіантів? Та чи є різниця  в симптомах між щепленими та нещепленими?

 

Симптоми “Дельти” та чи легше переносять новий штам вакциновані

За даними університету Каліфорнії, симптоми Дельти не сильно відрізняються від симптомів оригінального варіанту. 

Це все ті самі:

 

Хоча деякі експерти, наприклад, епідеміолог доктор Ендрю. Т. Чан зауважували, що люди з “Дельтою” частіше скаржились на нежить, а от про втрату нюху та смаку згадували не так часто. 

 

Але головна тривога не в симптомах, а в їхніх проявах.

Як пише Центр з контролю та профілактики захворювань США, два дослідження з Шотландії та Канади показали, що люди, які захворіли на Дельту, мають вищі ризики потрапити в лікарню, ніж ті, хто інфікувався оригінальною версією вірусу.

Так, а що там з вакцинованими?

А от вакциновані люди переносять цей штам набагато легше і частіше переносять вірус легко або взагалі безсимптомно. Їхні симптоми більше нагадують симптоми звичайною застуди, але все ще часто спостерігається втрата нюху, пише університет Каліфорнії. 

Наприклад, станом на літо в США 97% госпіталізованих були не щеплені. 

Чи розповсюджують вакциновані вірус так само як невакциновані?

Тут все не так просто. Наразі відомо, що вакциновані можуть розповсюджувати захворювання та хворіти, хоч часто в легкій чи взагалі асимптоматичній формі.

Проте в нещодавній статті, опублікованій в Nature, йдеться про те, що перші три місяці після щеплення, ризики передати вірус вашому найближчому оточенню зменшуються. 

Це хороші новини. 

Погані – що йдеться лише про перші три місяці, проте ведуться подальші дослідження.

Також є дані про те, що хоча за деякими даними вакциновані мають таке саме інфекційне навантаження, як і невакциновані, у щеплених людей це навантаження швидше зменшується.

 Іншими словами, вакциновані люди розповсюджують вірус не так тривало, як невакциновані. 

Цю тезу підтверджує і Центр з контролю та профілактики захворювань США.

 

Про захист йдеться і в останніх новинах зі Швеції. Дослідження показують, що щеплення допомагає знизити ризики зараження тих людей, хто не щепився та не хворів, якщо ми кажемо про членів однієї родини чи людей, які мешкають разом. 

Як стверджують науковці, ризики не імунних людей заразитись нижче на 45-97% в залежності від кількості вакцинованих в родині. 

І це не все. Хоча останнім часто, все більше ми чуємо тезу про те, що вакциновані люди можуть розповсюджувати вірус, ми не повинні забувати, що щеплення знижує ризики заразитися. А якщо ви не заражені – ви безпечні.

Тому так, якщо ви щеплені, ви не лише знижуєте ризики своєї смерті. Ви знижуєте ризики заразити іншого. Звичайно, ми не кажемо про 100% гарантію, проте останні дослідження показують, що дві дози Astra Zeneca захищають від інфікування на “Дельтою” на 67%. Pfizer/BioNTech – на 80%.

Захист від госпіталізацій та смертей все ще дуже високий – понад 90% протягом 6 місяців після вакцинації. 

 

Висновок:

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version