//

Індійський слід ФЕЙКУ про блокування телефону після дзвінка з запитанням про щеплення – Без Брехні

Індійський слід ФЕЙКУ про блокування телефону після дзвінка з запитанням про щеплення

Вчора нас трохи потішив, а чимало громадян змусив понервувати новий фейк про блокування телефону, який масово поширився у месенджерах (зокрема у домових чатах) і частково у соцмережах. Фейковий вірусний меседж із жахом повідомляв про нібито нову шахрайську схему: на телефон надходить дзвінок, де вас питають зробили ви щеплення, чи ні. Якщо вакцинувалися – пропонується натиснути «1».  І ось в цей момент відбувається «найстрашніше» – телефон блокується, потім його начебто «зламують». Ну а далі вже повна халепа – звантажують персональні дані, зламують банківські картки…

Чимало громадян, як свідчать відповіді на цей вкид у чатах, на рівні логіки і мінімального технічного критичного мислення зрозуміли, що це фейк і чергова жахалка. Хто менш технічно орієнтований, але більш емоційний і схильний до панічних настроїв, отримали чудове оперативне роз’яснення від наших колеги з «По той бік новин» і зокрема Альони Романюк, що блокування і злам телефону у такий спосіб без фізичного контакту з гаджетом – неможливий.

Ми ж у своєму аналізі вкиду (бо подібні фейки дійсно давно не розбурхували нашу уяву і нерви) пішли далі і докопалися, звідки ростуть ноги у цього фейку. Бо, як правило, під кожним фейком, якщо добре поколупатися, знайдеться певне підґрунтя у вигляді реального факту, події, ситуації, яку викривили і спотворили, понавішували вигадок і лякалок.  

З фейком про блокування телефону сталася така ж історія – ми знайшли його індійський слід, пов’язаний з реальним фактом.

СПРОСТУВАННЯ

Слід зазначити, що фейк про блокування телефону чітко лягає у вже знайому схему – що «вчора» було вкинуто в інфопростір десь за кордоном, «завтра» – долетить і до нас.

Брехня про блокування телефону після опитування про вакцинацію була викрита фактчекерами з індійського ресурсу R.republicworld.com ще 23 травня цього року. Саме в цей період ця інфа почала бентежити місцевих громадян. Причини зрозумілі – фейки-жахалки з’являються там де і так напружена, критична ситуація. А ми пам’ятаємо, що Індія з зими-весни поточного року має сумне лідерство по поширенню захворювання на коронавірус і «подарувала» світові штам «Дельта», який в інформаційному бюлетені ВООЗ від 21.09.2021 визнано найбільш агресивним і поширюваним.

Фактчекери з’ясували, що розповсюдження подібного фейку пов’язано з запровадженням в Індії у січні 2021 року «Системи швидкої оцінки» (Rapid Assessment System – RAS), яка призначена для моніторингу та отримання зворотного зв’язку від тих громадян, які вже вакцинувалися.

Через месенджери (найчастіше через Whatsapp) індійці почали отримувати повідомлення, що начебто з телефону +912250041117 (місцевий номер) надходить дзвінок з опитуванням про вакцинацію, а потім відбувається вже знайома нам історія – блокування, злам і бла-бла…

Насправді як розтлумачують фахівці, «Система швидкої оцінки» була розроблена Міністерством електроніки та інформаційних технологій (MeitY). Уряд використовує цю платформу для покращення досвіду вакцинації для громадян Індії та застосовує для опитування офіційний номер «1921» (місцевий номер).

Як працює система і до чого тут блокування телефону?

Перед запуском системи, Уряд Індії проводив широку інформаційну компанію – інформація про нововведення неодноразово публікувалася для максимального охоплення аудиторії у різних популярних виданнях.

Система швидкої оцінки (RAS) була створена аби покращити досвід вакцинації громадян, забезпечуючи при цьому дотримання всіх правил захисту персональних даних під час процесу опитування.

Зареєстровані номери мобільних телефонів та імена вакцинованих протягом дня надсилалися до системи RAS. Система RAS готувала унікальну URL-адресу для питань зворотного зв’язку та надсилала персоналізовані SMS повідомлення всім, хто був щеплений. SMS містили ім’я особи, дозу (перша/ друга) та унікальну URL-адресу. У зразку СМС зазначено: «Шановний… , Ви були щеплені першою дозою COVID-19. Це повідомлення надійшло від Міністерства охорони здоров’я та сімейного захисту, щоб отримати ваші відгуки щодо щеплення від COVID -19. Ви можете залишити свій відгук, натиснувши на URL-адресу

Коли користувач натисне на вказану URL-адресу, зазначену у текстовому повідомленні, відкриється форма зворотного зв’язку з відображенням логотипу Co-WIN, дати та місця вакцинації, дози (перша/ друга)».

Після того, як користувач підтвердить, що був вакцинований, відкриваються наступні вікна, де він відповідає я низку запитань. Це якщо дуже і дуже коротко про систему.

Як ми бачимо, фейкотворці скопіювали у тексті свого вкиду у надзвичайно спрощеному вигляді алгоритм системи – вам приходить дзвінок/смс, далі треба щось натиснути і…

Слід зазначити, що сама технологія RAS – це як певний цифровий конструктор, який можна адаптувати під певні потреби з аналізу і опитування. В цьому випадку – для оцінки якості щеплених громадян.

Ну а щодо технології фейку і елементів маніпуляції, то тут класична схема:

Тож не ведіться і не панікуйте!

 

Матеріал підготовлено групою авторів ресурсу “БезБрехні”

//
Exit mobile version