//

ФЕЙК про протести в Австрії: відео дворічної давнини з футбольними фанатами видали за «свіжу» акцію антиваксів – Без Брехні

ФЕЙК про протести в Австрії: відео дворічної давнини з футбольними фанатами видали за «свіжу» акцію антиваксів

Центром уваги, і нашої у тому числі, днями стала Австрія. В антивакцинаторських групах поширили відео з тисячами демонстрантів на вулицях країни. У підписі зазначили –  “Австрія бореться”. Допис активно “розшерили” у Facebook в групах прихильників теорій змов та противників вакцинальної кампанії. Таким чином користувачі натякають, що населення Австрії виступає проти запровадження карантинних заходів, правда яких саме – не уточнюється. Відео набрало 140 тисяч переглядів та 14 тисяч поширень. Ролик активно поширювався і в той період коли у Бельгії, зокрема у Брюсселі дійсно проходили мітинги проти карантинних обмежень і вакцинації, що додавало вкиду елементу правдивсті. Проте, це все ж таки був фейк. Пояснюємо чому.  

СПРОСТУВАННЯ

Вакцинальна кампанія в Австрії не така жвава, як, наприклад, у країн-лідерів за рівнем щеплень. За даними наукового порталу Our World in Data, повний курс імунізації в Австрії пройшли 64,2% населення, ще 4,4% щеплені однією дозою. Загалом 68,6% жителів отримали вакцину. У сусідній Німеччині показники трохи вищі. Дві дози препарату отримали 67,3%, одну – 2,4%. В Італії – 72,8% (два щеплення), 4,8% (одне щеплення). Тобто, частина сусідніх країн – випереджає Австрію у вакцинальній кампанії. Хоча є і сусіди-аутсайдери за кількістю щеплень – Швейцарія та Чехія, там показники нижче, ніж у австрійців.

“Ми маємо підвищити рівень вакцинації. Це ганебно низький рівень” –  заявив австрійський канцлер Александер Шалленберг, пише Deutsche Welle. Тому влада країни вдалася до посилення карантинних обмежень. З 15 листопада по всій території країни запровадили локдаун для невакцинованих. Громадянам, які не пройшли повний курс щеплень, було дозволено залишати свої будинки тільки для певних цілей, таких як відвідування лікаря, покупка продуктів, робота або вакцинація. Проте, вже за кілька днів уряд змінив рішення, і вдався до радикальних заходів – запровадження загальнонаціонального локудауну починаючи з 22 листопада. В незалежності від отриманих щеплень.

Спротивом зустріли рішення уряду австрійці. На фоні антикоронавірусної політики, населення країни дійсно вийшло на вулиці. Хвилинний стрім з демонстрації протесту проти впровадження локдауну та обов’язкової вакцинації, яку планують запровадити наступного року, опублікував The Guardian. Це акція у Відні, яка відбулась у суботу, 20 листопада. Тисячі людей вийшли на площу Героїв, навпроти Хофбурга, імператорської резиденції. Активісти тримали у руках прапори, деякі були з барабанами або плакатами на кшталт “Коронна диктатура”, “Ні обов’язковій вакцинації”. За попередніми підрахунками поліції, на вулиці столиці вийшло близько 35 тисяч громадян, пише Deutsche Welle.

На відео The Guardian помітно, що демонстранти рухаються не щільною колоною, як показано у варіанті з соцмережі Facebook. Якщо взяти до уваги звук, то у відео, поширеному в соцмережі активісти одноголосно скандують завчений текст. У  матеріалі The Guardian – навпаки. Хтось кричить лозунги, хтось – б’є в барабан, ще хтось – дмухає у трубу. Як такої єдності немає, її і не може бути на подібних мітингах, якщо люди попередньо не обговорювали дії, а просто зібрались, аби висловити свою думку. Скоріш за все, відео з соцмережі та оприлюднене The Guardian, присвячені абсолютно різним подіям.

Ми віднайшли першоджерело відео з соцмережі. Воно виявилося справжнім, проте ніякого відношення до нинішніх протестів в Австрії немає. Це відео було опубліковане два роки тому, 29 листопада 2019 року на Youtube. Колоною йдуть 6 тисяч футбольних вболівальників, які відвідали гру Ліги Європи “Вольфсбергер-Борусія” на стадіоні Merkur Arena у м. Грац (Австрія). Матч відбувся 28 листопада, відео було викладене днем пізніше.

Таким чином відео з соцмережі жодним чином не стосується сьогоднішніх подій в Австрії. Зараз мережею шириться десятки стрімів із зображенням акцій протесту проти карантинних вимог та вакцинації у різних країнах. Проте, слід розуміти, що не всі відео відповідають дійсності.

 

Авторка. Катерина Філімонович

//
Exit mobile version