//

ФЕЙК про те, що навчання з 1 вересня для школярів та студентів скасовується через загрозу штамів «Дельта» та «Лямбда» – Без Брехні

ФЕЙК про те, що навчання з 1 вересня для школярів та студентів скасовується через загрозу штамів «Дельта» та «Лямбда»

Літо ще не закінчилось, а українські Тelegram-канали «Universe News» та «Страна Украина» вже «спрогнозували» «загрозу штамів Covid-19 «Дельта» та «Лямбда», і як наслідок «відмінили навчання для школярів та студентів з 1 вересня». А Telegram-канал «GPR.news Украина» навіть надав уже «список шкіл і ВНЗ які будуть закриті з 1-го вересня». Публікації з цією новиною в Telegram-каналах вже подивилося 100 тис. користувачів, але спойлер навчання з 1 вересня НЕ скасовується. А ось, як та де зманіпулювали Telegram-канали, розберемося. 

 

МЕСЕДЖ 1: «Навчання з 1 вересня для школярів та студентів офіційно скасовується через загрозу захворювання штамами «Дельта» та «Лямбда»

Спочатку розберемо новину, яку 13 серпня 2021 року опублікував Telegram-канал «Universe News» с посиланням на інший Telegram-канал «Страна Украина».

По-перше. «Universe News» надає користувачам лінк на нібито «офіційне джерело» − Telegram-канал «Страна Украина» для отримання подальшої інформації. Телеграм-канали не є достовірними джерелами, а для отримання правдивої інформації краще надавати перевагу офіційним джерела: МОЗМОНЦентр громадського здоров’я України. Так, МОЗ на офіційній сторінці 16 серпня 2021 року вказує, що «інформація в соціальних мережах щодо скасування освітнього процесу в закладах освіти з 1 вересня є недостовірною».

По-друге. Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України, в ефірі програми «Сніданок з 1+1» 10 серпня 2021 року інформував, що «наразі планується, щоб діти 1 вересня розпочали навчання в повноформатному режимі. Далі все залежатиме від епідемічної ситуації в кожному окремому регіоні. При «зеленому» рівні здобувачі освіти зможуть відвідувати заклади освіти в очному форматі з дотриманням протиепідемічних заходів. При переході на наступні рівні епідемічної небезпеки для повноцінної роботи закладу освіти потрібно мати не менше 80% повністю вакцинованого персоналу. Якщо ж немає 80% вакцинованих освітній процес буде відбуватися в дистанційному або змішаному режимі. Наголошую, що вакцинація добровільна. Ніхто не має права примушувати до цих дій».

По-третє. Ігор Кузін, заступник міністр охорони здоров’я, головний санітарний лікар, в інтерв’ю «Укрінформу», державне інформаційне агентство, 13.08.2021 повідомив, що «станом на 12 серпня, у нас зареєстровано вже 300 випадків інфікування «Дельта», і така ситуація відбувається по всіх регіонах країни, у нас немає лідерів, або якихось аутсайдерів». «GISAID», глобальна наукова ініціатива та першоджерело, яке забезпечує відкритий доступ до геномних даних вірусів грипу та коронавірусу вказує, що штам «Лямбда» станом на 20 серпня 2021 року зафіксували в США, Японії, Канаді та інших країнах, але до їх списку не входить Україна.

Отже, на офіційних сайтах МОЗ та МОН спростували інформацію про те, що «навчання з 1 вересня для школярів та студентів скасовується». Дані щодо поширення різних штамів Covid-19 змінюються кожного дня та зараз не можливо спрогнозувати ситуацію зі стовідсотковою гарантією. Тому, меседж Телеграм-каналу про те, що «навчання скасовується через загрозу захворювання штамами «Дельта» та «Лямбда» є дезінформацією.

 

МЕСЕДЖ 2: «Офіційно! В МОЗ сьогодні назвали список міст де студенти та школярі не підуть на навчання з 1 вересня! Станом на 13 серпня 2021 року у Рівненській області показник захворювання перевищує норму та становить 56,7%, а в Полтавській області − 58,8%. Тому, з великою імовірністю школярі та студенти не розпочнуть очне навчання вчасно. Для всіх інших областей показник захворювання в межах норми, навчання в школах та ВНЗ відбудеться за графіком»

Далі розберемо новину, яку 13 серпня 2021 року опублікував Telegram-канал «Страна Украина».

По-перше. МОЗ вже спростував інформацію щодо скасування навчання. Також МОЗ не надавав список міст, де навчання скасовується, а лише опублікували дані щодо рівнів епідемічної небезпеки в областях України з 13.08 по 16.08.2021 (фото 1).

По-друге. Телеграм-канал переплутав «показник захворювання» з «рівнем зростання загальної кількості госпіталізованих». «Показник захворювання» за даними МОЗ – це кількість виявлених нових випадків інфікування Covid-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів. Якщо цей показник більше ніж 75%, тоді це є однією з трьох ознак, щоб уся територія країни повернулася до «жовтої» зони. З 13-20 серпня 2021 року вся територія України не перевищила вищезгаданий показник. Дані, які надає Telegram-канал про Рівненську та Полтавську область стосуються «зростання кількості госпіталізацій за 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом. Якщо показник більше ніж 50%, то «помаранчевий» рівень визначається у області за наявністю хоча би одного з показників».

По-третє. «Страна Украина» ввели в оману читачів через те, що не виправили помилку. Інформацію щодо рівня зростання госпіталізованих в областях Telegram-канал надає за 14.08, а новину опублікували 13.08. Згідно зі зведеннями МОЗ «Про визначення регіонів зі значним поширенням Covid-19» станом на 13 серпня 2021 року у Рівненській області рівень зростання загальної кількості госпіталізованих не перевищує норму рівня госпіталізації в 50% та становить 42,2%, а не 56,7%, як вказує Telegram -канал. В Полтавській області цей показник перевищує норму, але становить 51,9%, а не 58,8%. А також «Страна Украина» не згадали Тернопільську область показник, якої на цей день був 76,9%.

 

МЕСЕДЖ 3: «Список навчальних закладів які будуть закриті з 1 вересня»

 Далі розберемо повідомлення у Telegram-канал «GPR.news Украина».

Telegram-канал «Страна Украина» 15.08.21 посилається на Telegram-канал «GPR.news Украина». Новину «GPR.news Украина» про «список шкіл та ВНЗ, які будуть закриті з 1-го вересня» вже переглянули 100 тис. користувачів, але доступ до інформації надається лише після підписки на їх канал.

Публікація на «GPR.news Украина» зі «списком шкіл» аж за 8 липня 2021 року. Після підписки читачів чекає інформація про те, що «список закритих навчальних закладів буде опублікований в 20:30 17 серпня 2021 року. В даному списку будуть всі навчальні заклади України, які розпочнуть навчання з 27 жовтня», але список цього дня, так і не опублікували. Тому, це лише маніпуляція задля того, щоб читачі підписалися на їх канал.

 

Авторка. Кірстіна Богодьорова

//
Exit mobile version