//

ФЕЙК/МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що невакцинованих штрафуватимуть – Без Брехні

ФЕЙК/МАНІПУЛЯЦІЯ про те, що невакцинованих штрафуватимуть

В українському сегменті Facebook і Telegram активно поширюють повідомлення, підкріплене відповідним підробленим зображенням, з неправдивою інформацією про те, що з 4 листопада невакцинованим загрожує штраф. Ця інформація, видана начебто від імені МОЗ, вперше поширилася ще 26 вересня, проте зараз вона починає набувати більшого розголосу (на тлі бурхливих виступів антивакцинаторів).

Зокрема, в одній із груп у Facebook опублікували допис, де обіцяють показати список, кого і наскільки будуть штрафувати за відмову від вакцинації.

Проте посилання не дає додаткової інформації, а веде на Telegram-канал, де вже можна побачити таке: «В червоній зоні штрафуватимуть невакцинованих водіїв і їх пасажирів, працівників і пасажирів авіа та залізниці. А також працівників і відвідувачів кафе, ресторанів, торгових центрів. Громадян штрафуватимуть на 17-34 тисячі гривень. Посадових осіб на 34-170 тисяч». Пояснюємо чому це фейк і де маніпуляція.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, інформаційний посил зображення є фейковим і має маніпулятивний зміст – на картинці акцентується увага саме на невакцинованих людях і на тому, що саме за те, що людина не щеплена на неї будуть накладатися штрафні санкції. Це – неправда і вигадка. Жодний законодавчий акт в Україні ніяким чином не говорить про штрафи для невакцинованих (про це далі).

По-друге, при переході на Telegram-канал, де нібито міститься пояснення, інформація теж подана з маніпулятивним змістом – перелічуються категорії громадян, яких начебто будуть штрафувати за те, що вони невакциновані. Вказані у поясненні категорії, дійсно згадуються в останніх документах Кабміну, проте ключовий момент в постанові не робиться на тому, що цих людей будуть штрафувати за відсутність щеплення – покарання настає тільки за порушення карантинних вимог (про це далі). А це зовсім різні речі.

По-третє, штрафи за порушення карантинних вимог, які передбачені відповідними законами і постановами вже діють в Україні. Але знов же таки,  немає різниці хто їх порушує – вакциновані чи не вакциновані.

Тепер про те, що ж насправді прописано у законодавстві на поточний момент з приводу штрафів.

В України діє стаття 44-3 КУпАП, відповідно до якої передбачено покарання (за порушення карантинних або проти епідеміологічних правил) у вигляді штрафу: від 17 000 грн до 34 000 грн для громадян та від 34 000 грн до 170 000 грн. для посадових осіб.

Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 6 листопада 2020 року № 1000-IX до цієї статті були внесені доповнення.

Доповнення регламентувало носіння масок та респіраторів у громадських містах і транспорті і передбачало штрафи від 170 до 255 грн. за порушення правил, що містила постанова.

09 грудня 2020 року Кабмін прийняв Постанова №1236 (яка як і попередні зміни ґрунтується на стаття 44-3 КУпАП). Відповідно цього документу встановлено наступні правила та обмеження:

Останні зміни до постанови №1236, які регулюють саме умови перевезення громадян були затверджені на засіданні Кабінету Міністрів України 11 жовтня.

З 21 жовтня міжрегіональні перевезення пасажирів у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки будуть дозволені за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із цих документів:

Тобто, як і зазначалося, у всіх прийнятих документах немає жодного пункту про штрафи саме невакцинованих людей. Покарання настає виключно за невиконання карантинних правил.

Щодо 4-го листопада і нових штрафів. 2 листопада Верховна Рада у першому читанні прийняла за основу законопроєкт №6084, який встановлює кримінальну відповідальність за підробку та використання документів про профілактичні щеплення. Відповідальність буде і для медпрацівників, які вносять неправдиву інформацію до медичної документації.

Штрафи пропонують – від 17 до 170 тисяч гривень. Або ж порушнику загрожує обмеження чи позбавлення волі на термін до трьох років залежно від тяжкості злочину. Але цей законопроект не вступає в дію з 4-го листопада! І як бачимо, ним ніяким чином не регламентується покарання невакцинованих і тільки за те, що вони невакциновані. Штрафи будуть призначатися, виключно за прописані з документі правопорушення.

Щодо самого зображення, яке так активно поширюють – творці картинки-фейку використали логотип Міністерства охорони здоров’я України. Проте, навіть без перевірки зображення через відповідні програми, чітко видно, що зображення – підробка: логотип Міністерства нечіткий, розмитий.

Про фейковість картинки говорить і червоний великий напис «ШТРАФ». Його мета – привернути якомога більше уваги користувачів саме до цього слова.

ВИСНОВОК

//
Exit mobile version