//

ФЕЙК | В Facebook і Instagram поширився фейк, що дітей без вакцинації від Сovid-19 не допустять до ДПА та ЗНО – Без Брехні

ФЕЙК | В Facebook і Instagram поширився фейк, що дітей без вакцинації від Сovid-19 не допустять до ДПА та ЗНО

В Facebook та Instagram розповсюдили інформацію, що дітей зобов’яжуть вакцинувати від Сovid-19. Водночас в Instagram в декількох групах та специфічних акаунтах розповсюдили інформацію, що тільки щеплені діти можуть брати участь в складанні ДПА і ЗНО в цьому році. Отже, що з того відповідає дійсності – розбираємо.

 

 

СПРОСТУВАННЯ: 

У грудні 2020, оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Головною метою плану є вакцинувати від ковіду щонайменше 50 % населення України протягом 2021–2022 років. Зокрема, очільник Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін зазначив наступне:

“Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп ризику. Її проведення не заважатиме проведенню рутинної вакцинації відповідно до Календаря щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб”. 

В той же період було затверджено чотири етапи вакцинації. В жодному з них мова не йде про вакцинацію дітей. Не кажучи вже про вакцинацію під конкретну дату або подію, як то ДПА чи ЗНО.

23 березня 2021 року, на офіційному сайті Міністерства освіти та науки опублікували розклад ЗНО та пробних сесій. Ніякої інформації про потребу в щеплені чи внесення його в умови проходження ЗНО немає.

Що ж стосується ДПА, то,16 березня 2021 року, було зареєстровано наказ МОН про те, що учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, звільнено від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у 2020/2021 навчальному році.

Авторка: Вероніка Хорольська

//
Exit mobile version