//

Капуста і огірки проти коронавірусу | ФЕЙК про нові чудодійні рецепти – Без Брехні

Капуста і огірки проти коронавірусу | ФЕЙК про нові чудодійні рецепти

Що тільки не “вбивало” коронавірус: алкоголь, часник, імбир, червоний перець та ін. Скількі статусних вчених, медиків, нобелівські лауреатів, “надавали” дивовижні рецепти або відкривали нам очі на зовсім банальні речі, які нібито можуть захистити від хвороби. Капуста та огірок – новий метод не лише захисту від Covid-19, виявляється вони навіть здатні “вбити” вірус. Але, не поспішайте скуповувати капусту й огірки, як навесні імбир, бо це черговий фейк.  

СУТЬ ПИТАННЯ

Безіменний автор статті інформаційного порталу «Zakon.kz» з посиланням на «Lenta.ru» повідомляє, що «вчені назвали продукт, який “вбиває” коронавірус».

Дослідження французьких вчених з університету Монпельє від 7 та 18 липня 2020 року, які опубліковані на сайті medRxiv все ще є препринтом, не підтвердженою інформацією. Як заявляють в своїй анотації вчені:

«Багато продуктів мають антиоксидантну активність, і харчування може пом’якшувати дію COVID-19. Щоб перевірити потенційну роль овочів на смертность від COVID-19 в Європі, ми провели екологічне дослідження».

Дослідники стверджують, що гіпотеза повинна бути перевірена в окремих дослідженнях, проведених у країнах, де вживання овочів є звичайним явищем. Вчені у своїй роботі розглядають не лише капусту, а також огірок, кабачок, салат і помідор. Назвати ці овочі продуктами, які вбивають Covid-19 неможливо. Це лише гіпотеза (припущення) і вимагає подальших і детальних досліджень.

Першоджерелами поширення недостовірної інформації є онлайн-видання The Sun  та онлайн-портал TodayHeadline  від 12 липня 2020 року. Статті є ідентичними та викладені одночасно.

МЕСЕДЖ №1: «У Болгарії, Греції та Румунії також знизилися показники смертності, тоді як смертність була набагато вище, ніж в Бельгії, Франції, Італії, Іспанії і Великобританії». – далі надані зображення.

ПЕРЕВІРКА

The Sun та TodayHeadline у своїх статтях маніпулюють зображеннями, які нібито відображають показники смертності від вірусу і відмінності у раціоні харчування на національному рівні.

У звіті від ВООЗ на 13 липня 2020 року надані дані про рівень випадків Covid-19 по всім країнам. На зображені висвітлюється лише статистика Covid-19 по Великобританії на 13 липня, а саме усього померлих − 44 819, підтверджених нових випадків – 650, всього підтверджених випадків – 289 603. Ці зображення ніяк не відноситься до вищезазначених країн та до досліджень щодо впливу капусти на “вбивання” коронавірус.

Далі розберемо меседж з китайським ученим.

МЕСЕДЖ №2: «Китайский ученый в сфере пищевых технологий Сунь Давэнь, который сделал громкое заявление о полезности огурцов»

ПЕРЕВІРКА

Професор Да-Вен Сунь та псевдовчений Сунь Давєнь дві різні людини. Ліворуч зображення справжнього вченого та професора кафедри інженерії харчових продуктів і біосистем інформує офіційний сайт Університету Дублина. Ніяких заяв щодо огірків та Covid-19 вчений не робив. Щодо останніх досліджень вченого, вони були оприлюднені 25 липня 2019 року в області технологій переробки біологічних наносистем в харчовій промисловості.

Псевдовчений з’явився у російських онлайн-виданнях ще 8 квітня 2020 року. На одному з овочевих ларьків на території ринку «Аріго» в Саратові виникла листівка про користь огірків у боротьбі з коронавірусом, повідомляло онлайн-видання Саратов BezFormata.Ru. Очевидно, що це була маніпуляція для ефективного та швидкого продажу огірків на ринку. Цей меседж без дати, автору, досліджень, можливо поширювати хоч кожен день та писати «про гучну заяву», але це ні в якому разі не стане правдою.

МЕСЕДЖ №2: «Вещество тритерпен, содержащееся в овоще, противоборствует появлению вируса в организме, а гликозид кукурбитацин, который находится только в огурцах, по мнению Сунь Давэнь, является одним из способов борьбы с коронавирусом»

ПЕРЕВІРКА

Тритерпен − велика група речовин, що зустрічаються в природі, широко поширені в харчових і лікарських рослинах і є невід’ємною частиною раціону людини.

Глікозид кукурбітацин −  представляють собою структурно різноманітні тритерпени, виявлені у представників гарбузових і декількох інших сімейств рослин, володіють величезним фармакологічним потенціалом.

ВООЗ інформує, що на даний момент рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим коронавірусом (SARS-CoV-2) немає.

 

//
Exit mobile version