//

НЕПРАВДА: суд не визнавав незаконним внесення СОVID-19 до переліку особливо небезпечних хвороб – Без Брехні

НЕПРАВДА: суд не визнавав незаконним внесення СОVID-19 до переліку особливо небезпечних хвороб

Останніми днями у Facebook активно поширювали допис про те, що суд начебто визнав незаконними дії МОЗ щодо внесення СОVID-19 до переліку особливо небезпечних хвороб. Відтепер Міністерства охорони здоров’я має офіційно визнати, що обмануло українців і вірус зовсім не страшний. Принаймні, саме до таких висновків дійшов автор, прочитавши рішення суду. Однак, ми також його проаналізували та розповідаємо про що воно і як пов’язано з COVID-19.

МЕСЕДЖ: “МОЗ Украины дважды проиграл судебный иск и поданную им апелляцию о незаконном причисление SARS-CoV-2 к опасным болезням и теперь обязан опубликовать это на своем официальном сайте и признать обман…”

СПРОСТУВАННЯ  

3 серпня 2021 року, Третій апеляційний адмінсуд у м. Дніпро розглянув апеляційну скаргу МОЗ на рішення окружного суду. Згадане рішення було прийнято у квітні 2021 року. Суть справи полягає в тому, що ГО “Європейська суспільна ініціатива” звернулася до МОЗ з запитом на отримання інформації, однак Міністерство відмовилось її надавати, бо вона є службовою (з обмеженим доступом).

Громадська організація не погодилась з такою відповіддю і звернулася з позовом до суду. Своєю чергою, суд першої інстанції встав на сторону ГО і зобов’язав Міністерство надати відповідь згідно з Законом України “Про доступ до публічної інформації”. Апеляційний суд залишив таке рішення без змін. Бо закон наголошує, що кожен має право на інформацію, яка є необхідною для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Окрім виключень, але дана інформація не входить до їх переліку.

Тепер розберемо до чого тут СОVID-19 і чи справді суд визнав його не таким небезпечним, як раніше зазначало МОЗ. Насправді організація запитувала сканкопію протоколу оперативного штабу у Міністерства, який ініціював внесення коронавірусу (СОVID-19, SARS-CoV-2) до переліку особливо небезпечних хвороб у лютому 2020 року. І суд зобов’язав надати копії. Однак, це єдиний контекст в якому згадується коронавірус і сам список.

ВИСНОВОК

Авторка: Вероніка Хорольська

//
Exit mobile version