//

«Ні масок, ні антисептиків — чому ваш коронавірус в нетрях Мумбаї не працює?» | МАНІПУЛЯЦІЯ московських конспірологів – Без Брехні

«Ні масок, ні антисептиків — чому ваш коронавірус в нетрях Мумбаї не працює?» | МАНІПУЛЯЦІЯ московських конспірологів

Чергові московські «розумники» знецінюють загрозу коронавірусної пандемії. Цього разу за приклад взяли нетрі індійського міста Мумбаї — Дхараві. Мовляв, щільність населення колосальна, мешканці голодранці, повна антисанітарія, а хворих — катма. «Ні масок, ні антисептиків, ні соціальної дистанції — чому ваш коронавірус в нетрях Мумбаї не працює?» — питає конспіратор. А тисячі людей захоплено його лайкають і поширюють. Серед них і українці — куди ж без них у російських дописах.

Насправді – все далеко не так, як розказують фейкмейкери.  Мумбаї посідає перше місце за кількістю інфікованих в Індії. В Дхараві зафіксовано понад 200 хворих. Щонайменше 13 людей померли. Для мільйона мешканців це може й небагато. Але тестування тут майже не проводилося. І все це на тлі тотальної блокади району.

ВЕРДИКТ. МАНІПУЛЯЦІЯ

СПРОСТУВАННЯ

Загалом в Індії виявлено 18985 активних захворювань. І це з 1,3 мільярда мешканців. Найбільша кількість випадків COVID-19 — у столиці штату Махараштра — Мумбаї. Там зафіксовано понад 3029 інфекцій серед 18-мільйонного населення. Щоб ви розуміли — це 16% на всю країну. Така кількість хворих пов’язана з тим, що тут розташовані великі аеропорти. Фактично — це «ворота» Індії .  З минулого місяця і до 30 квітня місто повністю закрите. 

Особливо гостро проблема стоїть в найбільш густонаселеному районі Дхараві, відомого своїми нетрями. Тут проживає близько мільйона людей. І всі вони щільно «запаковані» на 240 гектарах. Із них 125 тисяч буквально сидять під замком. Місцева влада настільки боїться спалаху коронавірусу, що за допомогою безпілотників стежить, аби хтось, не дай боже, не вийшов надвір. Нечувані заходи порівняно з іншими районами міста та й рештою країни загалом.

Побоювання зрозумілі — в середньому в одній кімнаті тут мешкає по 10-15 людей. На майже сотню осіб приходиться всього один туалет. Про соціальне дистанціювання взагалі не йдеться. Ідеальні умови для поширення вірусу. Громада в паніці, люди скрушно зітхають — у них мало шансів уникнути епідемії.

Влада розводить руками — за таких умов навіть самоізоляція не врятує. А тому міністерство охорони здоров’я вирішило евакуйовувати всіх, хто мав контакт з хворими. Під ці потреби вже переобладнали державну школу, спортивний комплекс та лікарню. 

Місцеві жителі заробляють на життя, працюючи покоївками або шоферами у мешканців Мумбаї. Проблему ускладнюють тисячі трудових мігрантів, які через закриття підприємств лишилися без роботи. Оскільки всі крамниці зачинені, а люди живуть в ізоляції, чиновники через некомерційні організації розносять їм харчі та ліки. Лишають все на порозі.

Такі заходи навіть отримали свою назву — «Місія Дхараві». В ній задіяно понад 2500 медпрацівників, прибиральників та добровольців. Готелі міста провели 4500 «обідів» для 32 тисяч знедолених. Загалом під тотальною «блокадою» перебуває п’ять точок району.

За останній тиждень близько 40 тисяч людей пройшли термічний скринінг. Але хай вас не вводить в оману цей термін — це звичайнісінький замір температури. Справжнє тестування на COVID-19 провели невеличкій жменьці мешканців нетрів — 657 — курам на сміх. Для порівняння, у решті міста зробили 27 тисяч тестів. Це понад 12% від загальної кількості по всій країні.

 

У відчаї влада Мумбаї навіть планує «як превентивний захід» роздачу гідроксихлорохіну — антималярійного засобу. Але його дія не доведена і взагалі викликає багато сумнівів.  Головний міністр штату Уддхав Тхекерей заспокоює, що близько 70-75% випадків коронавірусу «мають дуже легкі симптоми або протікають безсимптомно». Але саме це і лякає багатьох людей.

Чиновники Дхараві намагалися посилити тестування, залучивши і жителів без симптомів. Проте міська влада Нью-Делі відхилила ці пропозиції. Відповідно до вказівок центрального уряду, безсимптомні люди тестуються лише якщо вони в групі ризику або в безпосередньому контакті з інфікованими.

Хоча велика увага зосереджена саме на Дхараві, адже про нього йдеться у відомому фільмі «Мільйонер із нетрів», місцеві чиновники приватно визнають, що більше хвилюються за район Гованді — теж нетрі. Наразі там менше підтверджених випадків covid-19 — близько 99, проте саме Гованді розглядають як «гарячу точку», де може спалахнути інфекція. Офіційно, на кожному квадратному кілометрі мікрорайону проживає близько 31 000 людей.

Серед проблем тут не тільки коронавірус, але й епідемія туберкульозу. В 2019 році було зафіксовано близько 2000 активних захворювань. І це лише офіційно. Справжні цифри можуть бути значно вищі. Місцеві діти мають затримку в розвитку і лише 44% від нормальної ваги. Середня тривалість життя становить всього 39 років, тоді як середній показник по країні 67,9. У будинках не вистачає сонячного світла і вентиляції. На 1230 осіб припадає лише 1 туалет. Причому 65% споруд навіть не підключені до каналізації.

Висновок 

Найбільша кількість випадків COVID-19 — у столиці штату Махараштра — Мумбаї. Там зафіксовано понад 3029 інфекцій серед 18-мільйонного населення. Це 16% на всю країну.

Влада Мумбаї  планує «як превентивний захід» роздачу гідроксихлорохіну — антималярійного засобу. Але його дія не доведена і взагалі викликає багато сумнівів. 

 

Автор. Сергій Одарченко

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version