//

«Сахар царапает сосуды» | Як російські шоу-медики маніпулюють інформацією про COVID-19 – Без Брехні

«Сахар царапает сосуды» | Як російські шоу-медики маніпулюють інформацією про COVID-19

У соцмережах та на деяких українських сайтах поширюють російську програму «Жить здорово!», де її ведуча Олена Малишева з колегою розповідають про людей, які перебувають у найбільшій групі ризику щодо летальності від COVID-19, а також про те, які препарати «вбивають» коронавірус.

Незважаючи на начебто науково-медичне підґрунтя, яке демонструється у програмі, ведучі вдаються до відвертих маніпуляцій і викривлення фактів. Спростовуємо!

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

СПРОСТУВАННЯ

МЕСЕДЖ 1:  «Жир в животе поднял все вверх. Вам и так тяжело. А если сюда присоединилась инфекция, то вам невыносимо, потому что жир девать некуда. При лечении пневмоний и респираторного дистресс-синдрома это самое тяжелое течение коронавирусной инфекции»

Дуже «цікаве» трактування надає лікар для того, щоб пояснити, чому люди з надмірною вагою важко переносять коронавірусну інфекцію: «немає куди дівати жир».

Щодо офіційної позиції, то наразі люди з ожирінням не віднесені ні у ВООЗ, ні у МОЗ до групи ризику, оскільки проблема не так у вазі, як у наявності у таких пацієнтів, зазвичай, низки інших хронічних проблем, у тому числі порушення у роботі легенів, підвищений тиск і ослаблений імунітет.

До груп ризику за даними ВООЗ входять люди із астмою, діабетом, серцево-судинними захворюваннями.

Сама по собі наявність жиру в організмі не впливає прямо на ураження COVID-19. Це проблема імунітету і здатності організму боротися з вірусом. І тут на перший план якраз виходять ускладнення, які викликані зайвою вагою, про що було вказано вище.

МЕСЕДЖ 2: «К сожалению, сахар, который у всех людей с ожирением находится в крови, царапает сосуды и вызывает повсеместное воспаление. Легкие поджаты, в организме идет воспаление, клетки беззубы, а тут тебе коронавирус. У этих людей самая высокая смертность»

Справді, пацієнти, які мають діабет, входять до числа осіб, які мають більше шансів на розвиток ускладнень і як наслідок – летальності від COVID-19. Проте пояснення причин від ведучих знову дуже важко назвати медичними. Зрозуміло, що автори програми намагалися так би мовити «на хлопський розум» пояснити, чому діабетики є у групі ризику, проте «по-простому» не має означати маніпулювати і вводити в оману.

Цукор не перебуває в організмі у вигляді кристаликів, які б могли «дряпати судини».  Він перетворюється в глюкозу під час травлення і «транспортується» у кров. А проблема діабетиків не в тому, що «подряпання» викликає «повсюдне запалення», а у тому, що підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну – гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові. Під час цукрового діабету через відсутність інсуліну глюкоза не може потрапити в клітину й стати джерелом енергії.

Причиною ж смертності від коронавірусу є те, що вірус вражає легені та альвеоли — легеневі пухирці, в яких відбувається газообмін. Організму починає не вистачати кисню, і людина задихається.

Загалом же не можна говорити, що супутні захворювання завжди є фактором летальності від ускладнень викликаних коронавірусом (є приклади, коли люди із супутніми захворюваннями видужували, наприклад, одужання пацієнтів, яким було понад 100 років).

Існує ряд інших чинників: вік, імунітет, спосіб життя, на якій стадії звертаються хворі. Медики досі вивчають питання, чому одні пацієнти переносять хворобу легко і безсимптомно, а інші – ні. Про це зокрема пише американський журналіст і доктор медичних наук Джеймс Хемблін у колонці для TheAtlantic.

МЕСЕДЖ 3: «В журнале Американской медицинской ассоциации Jama 13 апреля опубликованы группы препаратов, которые могут действовать и блокируют внедрение вируса в нашу клетку»

Під час програми ведуча з колегою демонструють три препарати –  російські аналоги, включаючи гидроксихлорохін (або «Плаквеніл» в Україні), які начебто за даними американських вчених, не дозволяють вірусу впливати на імунітет. Вони декілька разів наголошують, що це не російське видання, а журнал Американської медичної асоціації та відповідно – авторитетне видання. Вони також називають дату – 13 квітня, коли була опублікована стаття у журналі Jama.

Тут ведучі вдаються до маніпуляції, бо 22 квітня на сайті журналу повідомили, що протималярійний препарат гідроксихлорохін (який застосовують і в Україні в формі «Плаквенілу») підвищує ризик летального результату, а тому все більше медиків від нього відмовляються.  Більше того, у Всесвітній організації охорони здоров’я взагалі припинили клінічні випробування гідроксихлорохіну як потенційних ліків проти COVID-19.

При цьому в Україні цей препарат досі включають у медикаментозне лікування.

Висновок:

  1. Телеведучі оперують, по-перше, не медичними термінами під час пояснення тих чи інших питань коронавірусу, що часто викривлює суть питань.
  2. По-друге, маніпулюють дослідженнями, реальними даними, які стосуються світової практики лікування симптомів коронавірусу у людей.

Автор Світлана Величко

//
Exit mobile version