//

В Україні поширено «інший» тип коронавірусу |  Маніпулятивний мікс від медіа та експерта – Без Брехні

В Україні поширено «інший» тип коронавірусу |  Маніпулятивний мікс від медіа та експерта

Коронавірус розкрив безліч “професіоналів” медицини. Нещодавно, ми розповідали про хайп телевидучіх на фоні пандемії, але від них також не відстають представники медицини. Інформаційна агенція «Закарпатський кореспондент» поширила матеріал (у форматі копірайту) експерта – свою думку висловила Оксана Виговська, доктор медичних наук, професор кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. О. О. Богомольця. Акцент у публікації зроблено на тому, що вона стверджує, що тип коронавірусу в Україні інший, тому легше переноситься, тому у нас менші хворих, ніж в інших країнах. Та чи це дійсно так і де оригінал – прийшлося з’ясовувати.

ПЕРЕВІРКА

Безіменний автор  статті інформаційної агенції «Закарпатський кореспондент», зазначає: «Смертність у нашій країні на відміну від інших країн невисока, виявилося, що серотип коронавірусу, який поширюється по Україні має відмінності від інших видів коронавірусу, які зафіксували зокрема в Італії чи США».

Автор статті надає лінк на інформаційну агенцію «РБК-Україна», яке посилається на інтерв’ю Оксани Виговської для видання «Главред». Слід зазначити, що в оригіналі заголовок матеріалу і загальний контекст статті носить інший характер ніж перепублікація у «Закарпатський кореспондент». То ж вже є місце маніпуляції від медійників.

Меседж епідеміолога про те, «що український вірус інший, ніж в Італії чи США, тому в країні менше хворих» не підкріплюється ні офіційними документами, ні медичними даними. Так, фахівчиня посилається на ряд досліджень, проте вже на основі цих посилань робить власні висновки. Як спеціаліст вона цілком має на це право. Проте, в такому разі це буде власна думка експертки.

В той же час, «граючи» словами Виговської «Закарпатський кореспондент» робить маніпулятивні узагальнення.

МЕСЕДЖ 1: «Лікарка Оксана Виговська пояснила, що штам COVID-19, який поширюється в Україні, сильно відрізняється від китайського і європейського. В Україні внаслідок того, що перші випадки були привезені з Австрії, Франції, Німеччини, серотипи відрізняються від тих, що були в Китаї»  

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Перше. Серотипами (підвид будь-якого мікроорганізму) коронавірусу є COVID-19 (також званий SARS-CoV-2) або MERS-CoV. SARS-CoV-2 є найпоширеніший із всіх та має сотні штамів. Лікар говорить складними термінами, намагаючись переконати читача в тому, що вид коронавірусу (SARS-CoV-2) в Україні та Італії різні, але має на увазі штами (мутації) SARS-CoV-2.

Друге. В Україні не може бути лише один штам COVID-19. Журнал Oxford University Press опублікував статтю китайських вчених про те, що було ідентифіковано 149 мутацій SARS-CoV-2 і 103 їх штамів. Китайський національний центр біоінформації ідентифікував за весь час пандемії у всьому світі − 1596 мутацій та більше 60 тис. штамів, які  кожен раз змінюються.

Третє. Китайські та європейські штами були першими, які розповсюдилися Україною. Станом на 19 лютого 2020 року Посольство України в КНР розпочало вивезення 48 українців та 29 іноземців з міста Ухань. У  нових правилах перетину кордону з 28 березня зазначено, що всі громадяни, які повертаються з-за кордону, є контактуючими з хворими на COVID-19 та мають пройти самоізоляцію.

За даними МОЗ України 3 березня 2020 року був зареєстрований перший випадок українця на COVID-19, який у лютому був у Італії. 19 березня МЗС у своєму фейсбуці повідомляє, що 123 громадянина із Італії повернулися додому, а 25 березня 129 українців та були безсимптомними.

За даними ВООЗ COVID-19 можна заразитися від людини, яка має лише невеликий кашель і не відчуває себе хворою. ВООЗ стверджує, що навіть якщо людина  перехворіла коронавірусом це не означає, що вона не зможе захворіти їм знову або імунітет до SARS-CoV-2 дасть імунітет до наступних інфекцій цих вірусів у людей.

МЕСЕДЖ 2:  «І оскільки серотипи, які були завезені, слабші, клінічна картина наших пацієнтів протікає легше, менше частота розвитку ускладнень, менше важких і критичних пацієнтів, менше хворих, які потребують штучної вентиляції легенів. Звичайно, люди гинуть і в нас, але летальність менша, якщо порівнювати з іншими країнами»

 ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Серотипом завезеним в Україну є SARS-CoV-2. Дані, які надає лікар  без офіційних документів, певної дати, областей, також не зрозуміло порівняння з іншими країнами з усіма чи якимось конкретними. Усі твердження епідеміолога є лише її окремою точкою зору, а не результатами досліджень. Тому узагальнення, які робить видання є маніпулятивними.

МОЗ зазначає, що для COVID-19 80% інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легень. Симптоми SARS-CoV-2  є задуха, ускладнення дихання, збільшення частоти дихальних рухів, кровохаркання, шлунково-кишкові симптоми, зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість). МОЗ інформує, що для повного розуміння справжньої смертності від COVID-19 буде потрібен час. Але на поточний час, за попередньою статистикою показники МОЗ станом на 14 липня зазначають, що кількість померлих в Україні становить – 1412, а в усьому світі за статистикою Worldometers − 1337 випадків. Смертність в Україні та в світі знаходиться приблизно на одному рівні, тому висновки експерта є маніпулятивними.

Автор. Карина Богодьорова

//
Exit mobile version