//

Знову МАНІПУЛЯЦІЇ про тромби! Що нам каже оновлена інформація і чому нікому не потрібно пити аспірин – Без Брехні

Знову МАНІПУЛЯЦІЇ про тромби! Що нам каже оновлена інформація і чому нікому не потрібно пити аспірин

7 квітня Європейська медична агенція (EMA) виступила з новою заявою щодо зв’язку між нетиповими тромбозами та вакциною Vaxzevria (раніше – AstraZeneca). Цього разу агенція знаходить можливий зв’язок, хоча визнає, що переваги від використання вакцини переважають ризики.

9 квітня комітет з безпеки Європейською медичної агенції (PRAC) вирішив, що нетипові тромбози мають бути включені в перелік рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria.

COVID-19 асоціюється з дуже високими ризиками госпіталізації та смерті. Явище, яке описується поєднання тромбів та низького рівня кров’яних тілець – вкрай рідкісне. Тому переваги від вакцини все ще перевищують можливі побічні ефекти”, – йдеться в повідомлені агенції. 

Механізм цього явища наразі повністю невідомий. Єдине на цей час можливе пояснення це специфічна реакція імунітету, схожий на той, який можна спостерігати у людей, які приймали гепарин (препарат проти згортання крові). Це явище навіть має назву гепарин-індукована тромбоцитопенія. Проте наразі – це лише порівняння. Ототожнювати ці два явища поки зарано.

Через велику кількість шуму навколо тромбів та щеплення у людей починає виникати багато питань, а деякі навіть формують якісь свої рекомендації в надії уникнути тромбів після щеплення. В результаті від такої «профілактики» людина має вищі ризики постраждати, ніж від вакцини. Тож розбираємо найбільш розповсюджені питання та розвіюємо маніпуляції навколо даної ситуації.

ПЕРЕВІРКА

ПИТАННЯ. В якому випадку мені варто звернутись до лікаря після щеплення вакциною Vaxzevria (Covishield), які симптоми мають мене насторожити?

РОЗЯСНЕННЯ. Європейська медична агенція наголошує, що вкрай важливо звернутись за медичною допомогою, якщо ви помітили у себе такі симптоми протягом 14 днів після щеплення:

 

ПИТАННЯ. Чи можу я якось попередити цей стан?

РОЗЯСНЕННЯ. Наразі немає рекомендацій щодо якихось препаратів, які можуть попередити цей стан.

 

ПИТАННЯ. А як же аспірин? Його завжди прописують проти тромбів, то пару таблеточок перед щепленням не завадить.

РОЗЯСНЕННЯ. З аспірином не все так просто, а тромб тромбу різниця, пояснює хірург Владислав Демко. Дійсно,  рекомендації приймати аспірин могли чути люди з ризиками інфаркту. Як пояснює Американська асоціація серця (AHA), людям, які пережили інфаркт можуть прописати низькі дози аспірину для запобігання повторного випадку.

“Тромби в артеріях більш схильні утворюватись через накопичення тромбоцитів. І, наприклад, інфаркт міокарда – це саме такий випадок: він трапляється через розрив нестабільної атеросклеротичної бляшки в коронарній артерії. Тому тут аспірині виправданий. Але якщо ми беремо венозні тромбози, то їх попереджають не аспірином”, – каже лікар.

Як стверджує AHA, така профілактика аспірином може завершитись навіть кровотечами і особливо вона небезпечна для людей віком 70+.

Наразі чітких рекомендацій щодо профілактики, так само як і визначених групі ризику – немає. Британський регулятор MHRA вважає, що людям до 30 років є сенс пропонувати альтернативну вакцину, але наразі кожна країна вирішує самостійно, виходячи знову ж таки з переваг та ризиків конкретної ситуації.

 

ПИТАННЯ. Чи варто мені вакцинуватись?

РОЗЯСНЕННЯ. Вакцина не заборонена. Європейська медична агенція та Всесвітня організація охорони здоров’я продовжують наголошувати на тому, що  ризики померти від коронавірусу незрівняно вищі.

Як ми вже писали в одному з наших матеріалів, деякі дослідження показують, що ризики, наприклад, венозних тромбозів при коронавірусі складають 20%. І це 20% на 8271 пацієнтів, дані яких аналізували у метааналізі. Тобто з 8271 людини – 1654 мали глибокі венозні тромбози.

Кожна країна видає свої рекомендації, базуючись на ризиках та перевагах саме для свого населення. Найкращою відповіддю на це питання буде та, яку саме вам надасть лікар, якому ви довіряєте і який базує свій підхід не лише на досвіді, але й на міжнародних дослідженнях та рекомендаціях.

 

ВИСНОВОК:

Авторка. Наталія Бушковська

//
Exit mobile version