//

Facebook вкладе 10 млн доларів США в технології з виявлення діпфейків – Без Брехні

Facebook вкладе 10 млн доларів США в технології з виявлення діпфейків

Facebook анонсував конкурс з розробки технології, яка розпізнає діпфейки. Deepfake Detection Challenge («Челлендж за визначенням дипфейков»), що отримав призовий фонд в 10 мільйонів доларів, запуститься в грудні, повідомляє Tjournal з посиланням на блог компанії.

 

Для учасників конкурсу компанія випустить публічну базу даних відео з особами акторів, яких найме спеціально для цієї мети. Facebook пообіцяв не використовувати особисті дані користувачів соцмережі.

Facebook надасть гранти і нагороди переможцям конкурсу, які «допоможуть індустрії визначати і запобігати поширення відео, створених за допомогою штучного інтелекту і які використовуються для введення користувачів в оману». Конкурс триватиме до березня 2020 року. Переможця оберуть за допомогою «механізму, який оцінить і порівняє ефективність алгоритмів різних команд».

Контекст

Подібний дипфейк-додаток набирає популярності в Китаї. В кінці серпня у країні запустили додаток Zao, що дозволяє за допомогою лише одного фото (при бажанні – серії фото) підставити своє обличчя у відео. На відміну від сервісу DeepFake, де нейромережу треба було навчати на десятках знімків протягом декількох годин, в Zao весь процес займає лічені секунди, повідомляє Tjournal.

Додаток швидко пробився в лідери у App Store Китаю, але в той же час викликав занепокоєння в соцмережах.

Поки Zao працює тільки для китайських користувачів, але в Твіттері з’явилося кілька прикладів роботи технології. Розробник Аллан Хіа, наприклад, продемонстрував, наскільки легко замінити особу Леонардо Ді Капріо іншим. Обробка відео, за його словами, зайняла приблизно вісім секунд .

Результат не завжди виходить «на 100% точним», але, в цілому, додаток для своєї швидкості обробки справляється добре, зазначив розробник. При бажанні можна замінити взагалі всіх персонажів на відео – так він вчинив із уривком з «Ігри Престолів». Також технологія працює з відеоіграми. 

При цьому в Zao не можна підставити своє обличчя абсолютно в будь-якому відео – необхідно відібрати ролики з бібліотеки, яка вже існує. За словами користувачів, вона досить велика і включає в себе фільми, серіали, ТВ-шоу, кліпи і катсцени з ігор. Швидше за все, розробники просто добре натренували алгоритм саме на цих роликах, тому технологія видає непогані результати. 

Незважаючи на існуючі обмеження, розробник пофантазував про те, як може розвинутися технологія: ти граєш ролі у фільмах, стримери проходять ігри за «себе». 

«Якщо Pornhub ще не працює над реалізацією чогось подібного, то їм точно варто обговорити це», – додав він. 

У той же час Аллан підкреслив і «моральну сторону питання». 

«Я бачу дуже багато варіантів, при яких технологія може повернути не туди», – написав один із коментаторів в Twitter. 

Зараз в світі активно розвиваються діпфейк-технології з використанням нейромереж. В інтернеті все частіше публікуються результати експериментів, коли в уривках відомих фільмів замінюють одних акторів іншими, як це сталося з Брюсом Лі і Кіану Рівзом в червні. 

У тому ж місяці автори з YouTube-каналу Corridor Digital випустили ролик з тим же Кіану Рівзом, що зупиняє озброєне пограбування. Особу Рівза наклали на схожого каскадера, відпрацювавши алгоритм за допомогою нейромереж. 

 

Сабіна Мусіна. За матеріалами партнерського ресурсу Factcheck.kz

//
Exit mobile version