//

Активоване вугілля. Правда та міфи – Без Брехні

Активоване вугілля. Правда та міфи

Є на наших теренах абсолютно антинаукові речі, яким приписують цілющі властивості. Причому це можуть бути і трави, і харчові продукти, і цілком дієві ліки.  Просто лікують вони не від усього. Таким препаратом, наприклад, є активоване вугілля. Від чого його тільки не радять!  Від похмілля, від отруєння і на всяк випадок, якщо з’їли щось підозріле.

Так що з цього працює, а що ні? Давайте розбиратись. 

 

 

Активоване вугілля дуже помічне при отруєнні. Правда, але…

Але є один нюанс. В першу чергу йдеться про отруєння медикаментами. Наприклад, дитина знайшла якісь пігулки і з’їла. Тоді дійсно призначають високі дози активованого вугілля.

Це пояснює інфекціоніст та дитячий лікар Євгеній Щербин:

Якщо людина з’їла велику кількість якихось пігулок, то дати активоване вугілля, окрім промивання шлунку дійсно важливо. І це нормальна практика як у нас, так і за кордоном. Але ще це дуже часозалежний препарат. Він ефективний протягом години, максимум дві після інциденту. Для цього потрібні високі дози препарату. Отож надається він, як правило, в умовах стаціонару”, каже він. 

 

Активоване вугілля допоможе від похмілля.

А от це вже міф. Існує перелік речовин, при отруєнні якими не рекомендується вживати активоване вугілля. Серед них важкі метали, наприклад, ртуть та свинець. А ще… алкоголь. Вугілля абсолютне безпомічне при отруєнні алкоголем та важких металів, бо просто не всмоктує ці речовини. 

Активоване вугілля просто не всмоктує молекулу алкоголю. Більш того, воно просто не в змозі абсорбувати те, що вже потрапило в кров. А коли ви зранку прокидаєтесь“з бодуна” алкоголь вже давно в кров і вугілля точно не допоможе. Тут скоріше спрацює плацебо-ефект”, пояснює лікар. 

 

Активоване вугілля обов’язкове при кишкових інфекціях.

Абсолютне не потрібне, каже лікар. І знову ж таки, тому що, коли вже маєте типові для таких інфекцій симптоми – діарею, нудота, блювання тощо то це ознака того, що вірус чи бактерія або вже проникли в стінку кишківника, або вже у крові.

Якщо у вас вже є блювання від ротавірусної інфекції вам треба це просто пережити і не допустити зневоднення. Активоване вугілля вже нічого не поглине. Це стосується в принципі всіх сорбентів.

Я як лікар постійно зустрічаюсь з ситуацією, що коли у дитини починається блювота, а в неї вливають різні сорбенти, які часто дуже неприємні на смак. Дитині і так погано, а це ще більше провокує симптоми. Все що треба це достатня кількість рідини, в ідеалі електроліти типу регідрону чи хумани. Але зараз є також ширший вибір смаків”, радить Щербина. 

 

 

А якщо випити до початку симптомів? Якщо поїли щось несвіже?

Лікар каже, що теоретично в цьому може бути сенс, але практично це ніхто не перевіряв. 

Тай в такому випадку доведеться приймати сорбенти щодня в високих дозах. Набагато краще мити руки перед їжею, а також правильно готувати та зберігати їжу.

Варто також розуміти, що в стаціонарі використовують дуже високі дози активованого вугілля. 

4 таблетки це 1 грам. А дорослій людині може бути потрібна доза від 50 грамів. Отож навряд ви можете повторити таке вдома. Більш того, це може бути небезпечно, вживати таку кількість будь-якого препарату без консультації та нагляду лікаря”, застерігає інфекціоніст.

 

Висновок:

Активоване вугілля корисний препарат. Коли його призначають лікарі й чітко розуміють, в якій ситуації вони його призначають.

Звучить банально, але надійно: не займайтесь самолікуванням. 

 

//
Exit mobile version